„В България политическият компромис стана мръсна дума", обясни тя

"Председателят на парламента е изключително важен. Той удостоверява с подписа си всеки един акт на парламента. Българският парламент продължава с първото заседание от 13 април. Този път виждаме опит за диалог между парламентарните групи, а той е много ценен. Без диалог нищо не може да се случи, това е положителният знак от този парламент". Това заяви Симона Велева, доктор по Конституционно право, в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Край на пленарния ден, първото заседание на парламента продължава утре

Относно варианта за рокада на председателя на българския парламент, което не е предвидено в сегашната Конституция на страната ни, Велева обясни, че подобна практика има в ЕП. В Европарламента има един председател, там мандатът на председателя на парламента е 2,6 години. В ЕП има бюро, което се занимава с бюджетните въпроси, председателят на ЕП е първостепен разпоредител с бюджета, той ръководи администрацията.

Ротацията на председател на парламента има смисъл, само ако се разбере какво ще стане с избора на правителство, смята юристът.

Удари първият звънец на новия парламент, депутатите положиха клетва (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Президентът направи всичко възможно да се случи диалогът, който виждаме сега. Той има възможност да забави достатъчно връчването на мандата на първата или на втората политическа сила. Единствено при третото връчване на мандата има 7-дневен срок, но се връчва на парламентарна група, не на представител, избран за премиер”, припомни Велева.

„В България политическият компромис стана мръсна дума. Ако един компромис се основава на принципи и ти имаш своите червени линии, но не ги пристъпваш, може да намериш консенсус с опонентите си”, обясни конституционалистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook