В България, при проблем с домашните животни, обикновено откликват общинските фирми, които нямат достатъчно правомощия

След като в сряда питбул уби стопанина си в София, на дневен ред отново е въпросът за контрола на домашните любимци. В десетки страни в Европа вече има забрани за отглеждането на определени породи.  Засега няма индикации, че ще бъде наложен по-строг контрол у нас. Що се отнася до световната практика- Съединените щати са рекордьори. На места там са забранени цели 75 породи. Сред които и немската овчарката и хъскито. В Обединените арабски емирства пък породите питбул и ротвайлер са сред тези, за които може да бъдете санкционирани солено- с близо 50 хиляди лева. В България, при проблем с домашните животни обикновено откликват общинските фирми, които обаче нямат достатъчно правомощия.

Васил е нападнат от питбул, докато се прибира към вкъщи.  „Чух блъскане по металната врата. По инстинкт се обръщам и получих удар в лицето”, разказва пострадалият от ухапване на куче Васил.

7-годишният Калоян е нахапан от питбул, пуснат свободно в училищен двор. „Стреснах се като побягна към мене”, спомня си Калоян.

Протест заради глутница кучета в Каблешково

Това са 2 от много случаи през последните години, в които домашни кучета нападат. 4 от атаките завършват фатално. Оказва се, контрол върху тях от институциите почти няма, заради липсващо законодателство.

„Изземването на кучета е извън правомощията на общинското ни предприятие. Тоест ние трябва да работим със Столичния инспекторат, районните администрации. В случаи се стига и до съдействие на органите на реда”, посочва д-р Ирена Петрова, зам.-директор на общинско предприятие „Екоравновесие”.

В много европейски страни въпросът вече е уреден. В повечето от тях породите питбул и ротвайлер са забранени. В Турция например глобата за отглеждане стига до 1600 лева.

Петко Загоров се грижи за джак ръсела Ръкси. „Сама ме намери и от тогава не се отделя!”, твърди той. Разказва, че се притеснява всеки път, когато срещне агресивно куче без намордник и повод. „Леко съм притеснен, когато кучето се спусне, насочи. Има един миг. в който се решават нещата”.

Куче нападна и уби стопанина си в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Красимира, която разхожда коргито Алдо иска и в България да има рестрикции за породите питбул и ротвайлер. „Тези кучета не трябва да се пускат в парк, нито да живеят при хора, които не могат да ги възпитават. Те вероятно имат. Би трябвало и тук да има някакви ограничения”, твърди Красимира.

Вместо това, тези кучета са изключително достъпни, като цената им започва от 200лева. Но не в породата, а че проблемът е в стопанина, смятат природозащитниците.

„Дори и да бъде забранена тази порода, дори да включим един дълъг списък със забранени, хората няма да се променят”, категоричен е Явор Гечев, природозащитник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.