Награден беше и вътрешният министър Иван Демерджиев

България изпрати три и половина тона хуманитарна помощ за Турция заради опустошителните земетресения през февруари. Южната ни съседка получи палатки, одеяла и чаршафи. За Анкара, заедно с помощите, замина и вътрешният министър Иван Демерджиев. Хуманитарната помощ за Турция беше транспортирана с военния самолет “Спартан”.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Българската делегация водеше вътрешният министър Иван Демерджиев. Той присъства на официална церемония в президентския дворец на Реджеп Таийп Ердоган. Президентът на южната ни съседка награди чуждестранни екипи, които участваха в спасителните акции след смъртоносните земетресения през февруари. На специалната церемония беше отличен и инспектор Петър Петров от пожарната в Пловдив.

Петър Петров е зам.-ръководител на българския екип в турския град Бесни. С колегите си спасява 5-годишно дете и жена, останала под руините почти пет дни. Той застана пред камерата на NOVA в един от най-критичните моменти - малко след като българите доловиха сърдечен ритъм.

„Сигналът е получен през нощта, когато е извикан нашият екип да дойде тук на място. Наличието на сърдечен ритъм и въобще на сигнали за живот е получен чрез специална апаратура - гел фон. + АТМ (чува се аларма) Изключително трудна задача”, разказа Петров на 10 февруари 2023 г.

Трудната задача обаче завършва с успех. Два месеца по-късно Петров беше отличен за храбростта си в президентския дворец в Анкара.

„Бяхме поканени специално от турската страна да излъчим представител, който да бъде награден от президента Ердоган по повод на спасителната мисия, в която България имаше най-голямо участие както като жива сила, така и с помощи, които бяха изпратени към Турция”, обясни Демерджиев.

„Продължаваме да помагаме и ще помагаме винаги, за нас вие сте съседи, за които ни е грижа”, допълни той. По думите му Турция периодично поставя искания в рамките на създадения механизъм за това, отговаряме на тези искания, съобразно нашите възможности дотам, докъдето ни позволява да стигнем без да накърним способността на България да реагира при бедствия”, заяви вътрешният министър.

По време на визитата си Демерджиев проведе и двустранна среща с турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу, след което заяви пред медиите, че отношенията между България и Турция са в най-високата си точка. Търсят се решения и за мигрантски натиск.

„Допуснатите мигранти на територията на нашата страна са с над 60% по-малко по последни данни, така че очевидното е, че това взаимодействие дава своите резултати. Този опит се оценява от Европа”, обясни Демерджиев.

Със „Спартан” България изпрати още хуманитарна помощ на Турция

Над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция. България бе първата страна от ЕС, оказала помощ на Турция при трагедията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook