За последните 80 години жителите на селото са се увеличили двойно

В село Труд, където по свой начин отбелязват Деня на труда 1 май. Това е едно от малките населени места у нас, където вместо демографска криза, се наблюдава прираст на населението. За последните 80 години жителите на селото са се увеличили двойно.

Поговорката, че трудът краси човека важи с най-голяма сила за жителите на село Труд. Открай време поминикът в тракийското село е земеделието. И така до днес. А за Рангел Ватев няма делник, няма и празник, защото работата не чака.

"За нас винаги е трудов ден, без значение дали е делник или празник. Ежедневно имам задачи с животните и на полето. Сега например е сеитбата на слънчоглед", казва земеделският производител.

НА ДЕНЯ НА ТРУДА: Синдикатите с шествия, концерти и информационни кампании

Стоил е военнослужещ в авиобаза Граф Игнатиево. А дори и след работа, работата никога не свършва.

"Няма по-добър начин да отбележиш Деня на труда от това да се потрудиш. Използвам почивния ден да свърша дейности, които нямам възможност да направя когато съм на работа - обичам да се грижа за двора си", разказва той.

Село Труд е седмото по численост на населението у нас.

Според кмета Красимир Минков официално в селото има 4200 души и може би още 1000 нерегистрирани. Според него селото е предпочитано населено място за младите хора. 

За живущите тук демографска криза не съществува, проблемът с безработицата също не е на дневен ред заради производствените фабрики в околността.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.