Той е коронован на 74-годишна възраст

На 74-годишна възраст „вечният престолонаследник” крал Чарлз III успява да стигне най-накрая до момента, за който се е готвил през целия си живот. Той е най-възрастният британски монарх, който се възкачва на трона.

Първородният син на Елизабет II бил весело и скромно дете. Едва на 4 е, когато „мама” става „Ваше Величество”. Короната го лишава от времето и внимание на майка му. Традицията престолонаследникът да се обучава от частен учител е заменено от класически училища в Лондон и Шотландия. Така Чарлз става първият бъдещ крал, учил наравно с поданиците си.

СНИМКИ ОТ КОРОНАЦИЯТА НА БРИТАНСКИЯ МОНАРХ ВИЖТЕ ТУК

На 19 години става принц на Уелс. На 20 заема мястото си в Камарата на лордовете. Става пилот в Кралските военновъздушни сили и се присъединява към Кралския флот.

През 1977 г. се запознава с Даяна Спенсър, за която по-късно се жени. Въпреки бурната им раздяла, Чарлз е съкрушен от смъртта на бившата си съпруга и настоява ковчегът ѝ да бъде покрит с британския флаг.

Чарлз III през годините (ГАЛЕРИЯ)

На 9 април 2005 г., след няколко десетилетия тайна любов, Чарлз се жени за Камила. Връзката им предизвиква противоречиви коментари, както в кралското семейство, така и сред британците.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАЦИЯТА НА КРАЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.