Боевете, които избухнаха на 15 април между армията и паравоенните сили, убиха най-малко 700 души

Висш хуманитарен служител на ООН пристигна в саудитския крайбрежен град Джеда за преговори, насочени към прекратяване на огъня между воюващите судански генерали, каза говорител. „Мартин Грифитс е в Джеда в момента и целта на посещението му е да се ангажира с хуманитарни въпроси, свързани със Судан“, каза говорителят Ери Канеко.

Боевете, които избухнаха в Судан на 15 април между армията и паравоенните сили, убиха най-малко 700 души, повечето от които цивилни, раниха хиляди и предизвикаха масово изселване на судански и чуждестранни граждани.

Служител на ООН каза, че Грифитс ще се срещне с представители на двамата враждуващи генерали - началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и неговият съперник Мохамед Хамдан Дагло, който оглавява Силите за бърза подкрепа (RSF). Нямаше индикации, че Грифитс ще играе пряка роля в дискусиите за възможно прекратяване на огъня. Враждуващите генерали вече са обявили множество примирия, но нито едно не се спазва.

Нови боеве в Судан въпреки примирието

Судански и саудитски официални лица предоставиха оскъдни подробности за това какво ще обхванат преговорите в Джеда и колко дълго ще продължат. Съвместно американско-саудитско изявление в събота ги описва като "разговори преди преговорите".

Саудитска Арабия пое важна роля в евакуациите от Судан, изпращайки морски и търговски кораби, за да прекарат хиляди цивилни през Червено море от суданския крайбрежен град Порт Судан. В неделя крал Салман и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман предоставиха $100 милиона за помощ, включително медицинска, за разселените хора. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС