Коментар на Цветелин Кънчев и Ангел Джамбазки

Можем ли да етнизираме престъпността? В смисъл българите убиват на пешеходни пътеки, а ромите възрастни хора в малки населени места. Дали престъпността на битово ниво има различен цвят на кожата и език? В джебчийството са майстори едни, а в кражбата на еврофондове – други.

На цигански ли говорят тези, които често бият спешните медици, а на български - медиците, които крадат от болниците? Има ли етническа престъпност у нас? Отговор на този въпрос  в студиото на „Челюсти” потърсиха лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев  и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

„Има етническа престъпност у нас. И тя е, защото българското общество е позволило да има затворени общности. Да се създадат ядки, в които има хора, събрани на едно място, живеещи в незаконни къщи, без образование, без жизнена перспектива. Очевидно са намерили начин да оцеляват. За съжаление има етническа престъпност. Защото самоизключилите се общности, живеещи в махалите, намират препитание, нарушавайки закона. И ако джебчийството е що-годе безобидно, макар че не е такова за потърпевшите, то престъпността, свързана с насилие, е много травматична”, заяви Джамбазки.

„В квартал „Христо Ботев” в София ще видите хора, отиващи на работа втора смяна. Други се прибират от първа смяна. Има деца, които се прибират от училище. Навсякъде има 1-2 процента от хора, които не се съобразяват със законови норми и с общоприетите от обществото правила. Това е факт. Но от „Евророма” сме приели позицията, че в България всички сме българи, то наистина има етническа престъпност и тя е само една. Докато ние говорим, че в България всички сме българи, за да се чувстваме неразделна част от обществото, от ВМРО обикалят и казват „не, вие сте цигани”. Защото им трябват разделения”, контрира Кънчев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.