Временно част от центъра на столицата ще бъде затворен

Броени часове до празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Подготовка за 24 май тече в цялата страна. В София, където традиционно е кулминацията на честванията, мерките за сигурност около паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека, ще се засилени.

Празничната програма започва в 10.30 часа с шествие от Просветното министерство. Крайната точка е Националната библиотека, където ще се проведе и официалната церемония за 24 май. Там хората ще бъдат допускани час по-рано, но след като бъдат проверени за опасни предмети и оръжие от служители на НСО. Ще има два пункта за преминаване - на ул. "Шипка" - срещу Софийския университет, и на бул. „Васил Левски” – срещу Художествената академия. В тази връзка се ограничава движението на автомобили в района. Промени до края на честванията ще има в маршрутите на част от градския транспорт. Подробна информация за забраните за престой и паркиране може да бъде открита на страницата на Столичната община.

Временно затварят центъра на София за шествието на 24 май

Колкото по-малко време остава до празника, толкова повече стават репетициите за него. Утре Симона и Константин имат отговорната задача да рецитират завещаното от Иван Вазов и да покажат колко обичат българската азбука, която са научили още преди да прекрачат училищния праг.

За силата на думите, но и на духа – хората ще чуят тържественото слово на писателя Георги Бърдаров. „Посланието ни ще бъде, че силата на духа винаги е спасявала България и ще я спаси и в днешните трудни времена”, коментира той.

Книгите и писмеността ще завладеят и площад „Славейков” с фестивала „Да поЧетем”, който ще продължи през целия ден. „Софиянци през цялото време ще могат да слушат откъси от най-големите ни български писатели”, сподели Мирослав Боршош, заместник-кмет "Култура, образование, спорт и младежки дейности" в СО.

А изкушените за снимки могат да използват новата инсталация, посветена на делото на Кирил и Методий. Достъпът до всички общински музеи и галерии утре ще бъде свободен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.