Михайловски написва химна на писмеността в училище "Христо Ботев" в Русе

Русе отбелязва празника 24 май с две шествия от централната улица "Александровска". Едното ще носи 80-метрово знаме, ушито от учениците от гимназията по облекло в града.

Според учителят по история Пресиян Костадинов Стоян Михайловски написва "Върви, народе възродени" в училище "Христо Ботев" в Русе. "През 1892 г. в Първа мъжка гимназия, днес СУ "Христо Ботев", Стоян Михайловски пише текста на една от най-красивите български песни, която днес е химн. По онова време той е преподавател по френски език в гимназията, като завършва университета Галатасарай и право във Франция. Изключително ерудиран човек и преподавател", посочи той.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: Честваме 24 май

9 години по-късно Панайот Пипков написва мелодията на един дъх в Шумен. И двамата са свързани с върховния Македоно-одрински комитет - съдбите им са посветени на възрожденската кауза.  

В града ще има изяви на мажоретния състав, изпълнения на маршове от духов оркестър, както и на младежките гвардейци. А учениците от шествието ще изпеят "Върви, народи възродени".

 

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.