Тежки решения предстоят и за двете коалиции

Ден след замразяване на преговорите от страна на ГЕРБ-СДС за общо управление с „Продължаваме Промяната- Демократична България” - призиви и от двете страни за повече разум и намиране на общ път за съставяне на правителство, въпреки чутото в записите.

Тежки решения предстоят и за ГЕРБ-СДС, и за ПП-ДБ, след като първите замразиха преговорите за правителство с втория мандат. Днес и от двете партии заговориха за разум. Замразяването на преговорите от страна на Мария Габриел е с цел - преосмисляне на действията от страна на вторите като тя самата чака и отговори.

Преди да бъде връчен мандатът и да започне да тече 7-дневният срок за връщането му, двете коалиции трябва да решат - кой в какво ще отстъпи след чутото в изнесените записи, за да има общо управление.  ГЕРБ все повече застъпват тезата - Габриел да е първи премиер, а според ПП-ДБ това е тежко решение.

Първи сблъсък на мнения за това кой трябва да прояви разуми след изнесените записи от света на ПП и замразяването на преговорите от страна на Мария Габриел и ГЕРБ.

„Замразяването означава това - че трябва да спрем и всеки да проявим разум. Какво означава да има стабилно правителство? Кабинет не може да има, ако има една своеволна бесмислена  диктатура на 37 души, които не са овластени”, заяви Деница Сачева, депутат от ГЕРБ.

„Това е замразяване, а не прекратяване. Разчитаме, че разумът ще надделее и ще стигнем до реализация на втория мандат”, посочи Никола Минчев от ПП.

В думите изречени пред Националния съвет на ПП, ГЕРБ видяха разклащане на устоите на държавността и лъжи, а Никола Минчев не мисли че имат ценности различия с първите. Направи обаче и признание. „Аз ги възприемам в посока, че трябва реформа. Изказът може да не е най-подходящият. Не мисля, че на ниво ценности имаме проблем. Надали разговорът за ценности ще бъде проблем и то от страна на ПП-ДБ”, категоричен е Минчев.

„Желание за абсолютна самоцелна власт, която има за цел да демонтира републиката”, посочи Сачева.  

ГЕРБ са в очакване от ПП-ДБ да направят крачка назад и Мария Габриел да бъде първа номинация за премиер. „Не знам кой е ключът, който ще реши всички проблеми. Смятам, че моралното право е ГЕРБ да има свой премиер”, заяви Сачева.

„Това е доста тежко решение. Не е мислено да се направи ротация в ротацията”, отговори Минчев.  
От перифирията, Деница Сачева постави „Демократична България” на преден план. „Не могат да се дистанцират и да влизат в ролята на мъдреца, който ще мълчи”.

А за да се върне България на пистата на стабилността, от ГЕРБ имат ясна позиция. „В момента на дневен ред е вторият мандат. Други варианти е преждевременно да се обсъждат. Експертен кабинет, който има ясни задачи и хоризонт и отчита вота на българските граждани”, подчерта Сачева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.