"Оперативна програма „Околна среда” вероятно няма да може да бъде изпълнена", предположи Сандов

„Това правителство би било много трудно. То само по себе си, е правителство на малцинството. Една коалиция изисква коалиционно споразумение, балансиране на участниците и програмите. Винаги съм предпочитал да има коалиционно споразумение, защото то поне дава рамки и гаранции”. Това обясни бившият екоминистър Борислав Сандов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му управленската програма е предложена от ПП-ДБ, а и била само обсъдена с ГЕРБ-СДС. „Това е нещо хибридно – правителство на малцинството с програмата на втория политически субект и с участието на едно ключово лице, които след 9 месеца ще стане премиер”, обясни Сандов. 

Той обясни, че ПП носи най-голямата политическа отговорност, защото имат и знакови политически лица в кабинета. Под риск е геополитическата ориентация на България, каза Сандов по повод преговорите с ДПС в петък в парламента. Въпросите, свързани със съдбата на България, изискваха нестандартно решение, каза Сандов. Според него думите на президента вероятно са засилили съставянето на това правителство.

„Човечеството вече е преминало границите на 7 от 8 ключови аспекта за това планетата ни да бъда безопасна и обитаема. Климатът, сладката вода, която става за пиене, въздухът… Все по-сериозни са проблемите”, цитира той статия в списание „Nature”.

За проблемите в околната среда той обясни, че има проблем с управление на отпадъците, с водите, оперативна програма „Околна среда” вероятно няма да може да бъде изпълнена и вероятно ще имаме хоризонтална санкция, каза Сандов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.