Причината - пожарите в Канада

Рекордни нива на замърсяване на въздуха в Ню Йорк. Заради горските пожари в Канада градът потъна в гъста, оранжева мъгла. Започна и раздаването на безплатни маски с най-висока защита. Отменени са полети, а училищата прекратиха занятията на открито. Градът преживя най-голямото замърсяване, откакто се отчитат данните за качеството на въздуха. Той беше определен като рисков за здравето на населението.

Гледките в Ню Йорк бяха като от сцена на филм. Хората там трудно дишат заради дима, който се разнася от стотиците пожари в Южна Канада. Властите призоваха хората да не излизат, училищата преустановиха дейностите на открито. Някои хора започнаха да носят маски. Имаше и отменени полети. Замърсяването на въздуха достигна осем пъти над нормата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Много, много страшно. Просто вървя по улицата и се чувствам така, сякаш ще получа астматичен пристъп. Толкова е лошо качеството на въздуха”, споделя Джордан Маккензи, който живее в града. Милиони хора в региона са засегнати от токсичната мъгла. Те са принудени да останат в домовете си за първи път след пандемията от COVID-19.

Подобни нива на замърсяване не е имало от десетилетия, каза кметът на Ню Йорк Ерик Адамс и призова хората да останат по домовете си. „Всички нюйоркчани трябва да ограничат активността на открито във възможно най-голяма степен. Ако трябва да сте навън, препоръчваме да носите маска, особено ако сте в напреднала възраст, или сте малко дете”, посочи Адамс.

Силно замърсеният въздух може да причини сериозни последствия, алармира комисарят по здравеопазването на Ню Йорк Ашуин Васан. Той посочи, че белодробните и сърдечните заболявания могат да бъдат изострени. Жителите на града могат да усетят дразнене на лигавиците на очите, носа, ушите, както и парене в гърлото. „Нормалният индекс за качество на въздуха, безопасен, нормален, е 50. В някои части на нашия щат през последните 24 часа нивото е над 400. Това е опасна ситуация”, допълни губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул.

Димът от горските пожари в Канада "трови" въздуха в САЩ

Над 400 пожара бушуват на територията на Канада. Те вече принудиха 20 000 души да напуснат домовете си. Дим от пожарите навлиза в Съединените щати, а гъста и токсична мъгла продължава да покрива голяма част от градовете. Според канадските власти този сезон се очертава да бъде най-лошият откъм горски пожари в историята на страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.