Ако Гешев иска да прави политическа кариера, трябва да побърза, заяви политологът

„Ако някой е смятал, че с отстраняването на Иван Гешев прави нещо като правосъдна реформа, сега ще види истината в очите - че доста мощни интереси – корпоративни, олигархични, политически, са си платили за контрола в един или друг аспект на българското правосъдие и не възнамеряват да се отказват от този контрол”. Това каза за предаването „Офанзива с Любо Огнянов” политологът Огнян Минчев.

Росен Йорданов: Гешев беше на практика публично екзекутиран

Относно исканията на ПП-ДБ Сарафов да подаде веднага оставка, Огнян Минчев коментира, че се разгаря съперничеството за това по какъв начин ще се упражнява контролът върху Темида.
 
„Контролът върху българското правосъдие е темата, по която се водят най-съществените битки понастоящем. Съперничеството ще продължи”, коментира Минчев.
 
„Изборът на Сарафов, от гледна точка на реформистките сили, не е легитимен, поради причината, че хората от екипа на Гешев не трябва да се кандидатират за тази длъжност. Реформирането на българската прокуратура не може да мине през вътрешна ротация на досегашния екип на Гешев”, каза Минчев.

Относно отказа от имунитет на Кирил Петков, Минчев коментира, че това е призив към Борисов също да се откаже от своя имунитет. А Борисов би направил това, ако има гаранции, че във висшите етажи на прокуратура ще бъде преодоляно това намерение на Гешев да възобнови разследването по „Барселонагейт” и други дела, свързани с управлението на Борисов.
 
„ПП-ДБ могат да понесат най-тежките репутационни щети, ако се окаже, че тяхната позиция не е категорична по отношение на имунитетите, ако тръгнат на компромис. Не мисля, че за ГЕРБ и ДПС това ще има особен репутационен проблем, или щета”, коментира Минчев. 

„Ако Гешев иска да прави политическа кариера, трябва да побърза, да я започне”, смята още Минчев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.