Последната му книга носи заглавието "Има такава държава - Записки по българските кризи"

Българското общество винаги е раздирано от конфликти предизвикани от отношението към Русия от една страна и към Запада от друга. Парадоксално, но 33 години след падането на тоталитаризма у нас отново започнаха да се появяват червени знамена със сърп и чук. Затова е хубаво да се припомнят думите, с които самите руснаци описват Съветския съюз.  

„Това е диктатура на бездарността, на страха, който бездарието изпитва пред таланта. У нас този победоносен страх е приел чертите на държавност“. Тази оценка е на Лев Тимофеев и е част от книгата му „Технология на черния пазар или селското изкуство да се гладува“ издадена през 1978 година. А текстът е част от последната книга на Тони Николов, която носи знаменитото заглавие – "Има такава държава - Записки по българските кризи".

Николов: Човекът днес е по-зависим от технологиите, които отнемат независимостта му

„Без Бог! Без Господар! Септември ще бъде май!“ Това е част от революционната поема „Септември“ на Гео Милев, посветена на септемврийското въстание от 1923 година. 100 години по-късно, изглежда май се превръща в септември. Революционните промени следват една след друга. Непримирими опоненти допреди няколко месеца, двете най-големи парламентарни сили създадоха общо правителство. Без доверие помежду си, но с общи цели. Със сигурност преживяваме смутни времена. Президентът обвинява правителството в опит за налагане на диктатура. Главният прокурор обвинява политиците в опит да овладеят правосъдната система. Борбата е всеки срещу всеки, но заплашва да разтърси държавата из основи. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook