С техническо средство са свалени и отнесени 13 от общо 18-те камбани

Камбани от мемориалния паметник на адмирал Ушаков на нос „Калиакра“ са откраднати от неизвестни лица, става известно от информация в бюлетина на Областната дирекция на МВР в Добрич.

С техническо средство са свалени и отнесени 13 от общо осемнайсетте камбани на мемориала. Сигнал за кражбата е подаден в четвъртък в Районно управление - Каварна от служители на Историческия музей, които установили липсата. 

Църковни камбани, които бият 564 пъти на ден, тормозят френски град

Директорът на музея Пенчо Георгиев коментира за БТА, че камбаните най-вероятно са откраднати с цел продажба, тъй като са бронзови. Служители на Историческия музей в Каварна, както и директорът, търсят съдействие и от пунктовете за изкупуване на цветни метали, ако случайно стигне до тях някоя от камбаните. „Молим всички, които по един или друг начин имат информация, да ни я предоставят. Ние винаги сме намирали начин да овъзмездяваме хората и да осигурим тяхната анонимност“, апелира Георгиев. 

Той разказа още, че монтират камбаните в началото на сезона, когато започнат да идват туристи на нос „Калиакра“ и ги демонтират през есента. Хората, които са ги задигнали, са били подготвени, освен с технически средства за свалянето, и с транспортно средство за бързо оттегляне, коментира още директорът.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Павлина Живкова, БТА