Сидеров разказва, че първият главен редактор на вестник "Демокрация" е Йордан Василев, а той го кани за специален кореспондент

Връщаме отново лентата назад. Във времето, когато най-големите политически противници сядат на една маса и съставят коалиционното правителство на Димитър Попов. По този начин БСП и СДС решават политическата криза. Имало ли е обаче шанс да се проведат предсрочни избори? Кой е бил против подобен развой на събитията с аргумента, че политическата ескалация може да доведе до гражданска война. 

Белези от свободата: Как Волен Сидеров попада в Духовната академия и какви са опитите му за дисиденство

Разграждането на тоталитарната държава започва на Кръглата маса. От едната страна застава партийната номенклатура водена от Андрей Луканов, а от другата все още неукрепналата опозиция водена от Желю Желев.

Волен Сидеров си спомня, че майката на Манол Глишев - Ева Димчева му е съобщила, че ще бъде сменен като главен секретар. "Южният парк стана сборното място за събиране на групи и учредяване на партии. Прегръщахме се, казвахме, че сме победили. Но как сме свалили Живков? Други го свалиха. Петко Симеонов и Луджев обясняваха, че с радост са отклонени икономическите въпроси от БКП. Всички се бяха вторачили в разграждане на тоталитарната държава, но без ревизия на големите икономически активи", посочи той.

Сидеров разказва, че първият главен редактор на вестник "Демокрация" е Йордан Василев, а той го кани за специален кореспондент. "След като той стана депутат, беше свикан издателски съвет, а Румяна Узунова беше избрана за главен редактор единодушно. Започна междинно състояние, обкръжението на Йордан изчезна. Тя поиска неплатен отпуск и да се пенсионира към Държавния департемент на САЩ, Желю Желев ходи да го уреди. Те обаче отказват. Тогава беше решено аз да стана и.д. главен редактор, а после и титуляр", обясни Сидеров.

Можело ли е всичко това да бъде предотвратено. Да прескочим периода на възхода на трибуквените групировки. Фалитът на банките. Хиперинфлацията и обедняването. Или всичко това е било предварително програмирано. Въпрос, който след повече от 30 години от тези събития няма ясен отговор. Волен Сидеров казва, че не съжалява, че е заел позицията на най-радикалната част от СДС.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook