По думите на посланика на България в САЩ то е арена на военни действия

Сигурността в Черно море трябва да се подсили. Това ще стане, когато приключат бойните действия, обясни в ефира на „Офанзива с Любо Огнянов” Георги Панайотов, посланик на България в САЩ и бивш министър на отбраната.  

„В момента то е арена на военни действия. Там бяха потапяни украински и руски кораби. България е заинтересована това да е зона на сигурност. Не бива Русия да си мисли, че е в състояние да контролира водите. НАТО и съюзниците трябва да имат по-видимо присъствие”, уточни Панайотов.  

Според него резултатът от Срещата на върха във Вилнюс е, че Украйна ще е следващият член на НАТО. 

На въпрос изненада ли е липсата на времева рамка за членството на Украйна в НАТО, той каза следното:

„Още преди да се проведе срещата президентът Байдън даде интервю за Си Ен Ен, в което каза, че такава рамка няма да бъде дадена. Със сигурност има разочароване сред ръководството, въоръжените сили и народа в Украйна. Срещата на върха предостави много нови оръжия и боеприпаси за украинската държава”, поясни Панайотов.

Украински граничен пост в Запорожка област стана обект на ракетен удар, има жертви

„Войната започна през февруари миналата година, като още от самото начало страните от свободния свят помагат на Украйна да отблъсне агресора и да освободи окупираните територии. Война между Русия и НАТО – няма. Самите руснаци много добре знаят, че Алиансът има военно превъзходство. Никой няма да използва ядрени оръжия, сигурен съм”, поясни бившият министър на отбраната.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook