Съдът наложи мярка „подписка” на автора на заплахата

Заплашителното съобщение, изпратено до военния министър Тодор Тагарев, съдържало думите: „Ще мреш като куче, предател. „Слава Украйна” ли? Като куче, без история, ще мреш. Нов Народен съд идва и ако мислиш, че ще се отървеш, жестоко си се излъгал”. Това е написал 39-годишният Григор Димов, заканил се на Тагарев. 

Не заплаха за убийство, а политическа позиция с лична насоченост видя Софийският районен съд в думите на Димов. Мъжът призна, че е автор на съобщението, но нямал намерение да изпълни написаното в него. В съдебната зала той каза, че съжалява - било емоционална постъпка. Магистратите също не откриха причини той да е обществено опасен или склонен да извърши ново престъпление. Затова го пуснаха на свобода с най-леката възможна мярка за неотклонение - „подписка”.

Димов е изпращал съобщения с лични политически позиции и на Йорданка Фандъкова, Делян Добрев и Бойко Борисов, стана ясно в съдебната зала. Към бившия енергиен министър обаче се наблюдавала промяна към положително отношение, след като последните думи към него били „достойна постъпка, можеш да се гордееш”.

„Реална закана за убийство няма, по-скоро е въпрос на емоция. Емоции, свързани с някои действия на нашите политици по отношение на събитията или войната в Украйна. По-скоро износът на оръжие, или поне така той споменава”, уточни адвокатът на 39-годишния мъж Николай Тодоров.

Задържаха мъж, заплашил действащ министър с убийство

Съдът също не откри заплаха за убийство в съобщението, което мъжът изпратил на военния министър. Магистратите уточниха, че това е израз на лично мнение с политическа насоченост. Категорични бяха, че подобна комуникация не трябва да се толерира, но и самият Тодор Тагарев признал, че в последните години е получавал множество подобни съобщения от непознати за него хора.

Днес военният министър беше лаконичен: Нямам коментар, нека си разследват който си разследва, да си върви по процедурата”, настоя той.

По информация на NOVA самият Тагарев е подал сигнал в ГДБОП за получените заплахи. Пред Темида Димов обяви, че протестирал от името на обикновените граждани, които никой не чувал. Призна, че е написал съобщението, но никога нямало да изпълни заканата в него.

„Съжалява много. Това за него е просто детинска постъпка. За мен най-подходящата мярка е подписка, защото той не е криминалнопроявен”, уточни адвокатът на Димов.

Съдът уважи искането на защитата. И прецени, че 39-годишният мъж има работа - той е санитар в спешното отделение на пазарджишката болница, има постоянен адрес, както и няма опасност да извърши ново престъпление. Затова му наложи най-леката мярка за неотклонение. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Новините на NOVA в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.