Алиансът осъди опасното поведение на Москва

НАТО осъди поведението на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно. От Алианса обявиха, че засилват наблюдението в региона, като подчертават, че новата руска т.нар. наречена „предупредителна зона” засяга и България. Последва реакция и на българското министерство на отбраната.

Съобщението на НАТО гласи, че новата руска „предупредителна зона” засяга част от изключителната икономическа зона на България в Черно море, а не териториалната. Разликата е, че икономическата зона е значително по-далеч от бреговете на страната ни.

Румънски кораб пострада след руската атака срещу украински пристанища

От Министерството на отбраната съобщиха, че от Руската федерация са изпратили публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. И уточняват - въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международните правни норми, те не се смятат за добра практика.

„Става въпрос за учение, което заема част от нашата изключителна икономическа зона. Съгласно международното морско право, руснаците могат там да извършват свободно корабоплаване. Проблемът е, че в тази зона, провеждайки учение, нямат право на ембарго и операции и  възпрепятстване на корабоплаването”, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Няма реална заплаха, но това е поредната провокация на Руската федерация. Всичко това се прави, за да се блокира износът на украинско зърно”, посочи бившият външен министър Екатерина Захариева.

„Румъния още в самото начало на конфликта приветства предложението на НАТО и в момента това е може би най-силно укрепената страна по Източния фланг на Алианса. България трябва да направи същото”, е мнението на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.