Истинският проблем е неграмотността на учениците и никакви текстове в Конституцията няма да го решат

„Предложенията за промени в Конституцията са конюнктурни. Целта им е да се заличи всичко от българската памет, свързано с Руско-турската освободителна война. Ако това мине, ще забранят и изучаването на „Опълченците на Шипка” в училище. Промените, като съдържание, са невежествени. Националните празници на всички европейски държавници са свързани с държавността. Факт е, че Българската държава се възстановява след 500 г. османско робство”. Това заяви бившият премиер Сергей Станишев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Той даде пример, че 90% от учениците са функционално неграмотнти. "Масово учениците излизат от матурите с двойка. Това е истински проблем и никакви текстове в Конституцията няма да го решат", каза Станишев.

Като бивш председател на БСП, той каза, че партията не може да си намери физиономията, защото твърде много повтаря „Възраждане”. "А те са по-автентични в същите брътвежи, които повтаря левицата. В очите на избирателите на БСП се получи разминаване, дори с износа на оръжие за Украйна. Снимка показва огромен отлив на симпатизанти на БСП от събора на връх Бузлуджа в сравнение с 2018 г.", каза Станишев.

Нинова: Сегашният парламент не роди нищо стойностно

„Трябва да сме наясно, че България от самото начало на войната участва във военната помощ за Украйна, най-малко чрез общите решения, най-малко чрез Фонда на мира, който е предоставил доста милиарда евро на Украйна за закупуване на оръжия. ЕС не можеше да не подкрепи една нападната страна. Винаги съм се притеснявал, че в говоренето на политиците доминира чисто военна реторика. Какво означава победа? Каква е цената? Как виждат изхода”, запита Станишев.

Запитан, ако сега беше премиер, би ли изпратил военна помощ на Украйна, Станишев каза, че сме сериозно заплашени. Войната има една единствена логика – на ескалацията, на ожесточеността. По-скоро не бих изпратил военна помощ, бих участвал солидарно в това, което прави ЕС.

Жилищен блок е унищожен след ракетен обстрел в Днипро

„Най-голяма губеща в тази война е Украйна. 8 млн. са бежанците. Може би 200 000 вече са жертвите, със сигурност стотици хиляди са ранените. Страната е икономически опустошена. Бойните действия приличат на хода при Първата световна война”, сравни той действията на воюващите срани. „Лесно е да си в Брюксел или другаде и да твърдиш, че подкрепяш украинците. Но украинците загиват”, каза Станишев.

„Това, което се случва, изгражда украински национализъм. И лошият мир е по-добър от всяка война”, каза бившият премиер и даде пример със свои роднини, на които са помогнали да напуснат страната. „Важното е хората да се върнат към нормалния живот”, заяви той. Припомняме, Сергей Станишев е роден в гр. Херсон в Украйна, която тогава е част от СССР.