Как шофьор се оказа в капана на правилата и защо обвинява полицията в забавяне

След отказ на полеви тест за наркотици - възможно ли е в София да се даде кръвна проба за 45 минути? Как шофьор се оказа в капана на правилата и защо обвинява полицията в забавяне?

Алекс Янев разказа, че на 18 август, малко след 09:00 часа сутринта, е спрян за проверка от пътни полицаи, докато шофира към работното си място. Историята се разиграва на бул. „Черни връх” и „Арсеналски”.

Ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори?

Янев твърди, че полицаите не са се легитимирали и са се държали грубо. „Не позволиха на колегата ми, който беше в колата, да е свидетел, наредиха му да остане в автомобила. Поискаха ми само лична карта. Извикаха ме за тест за наркотици”, разказа Янев.

„Направих свое проучване. Според наредбата органите на реда имат право да направят тест за алкохол и наркотици само при видими външни признаци, за които се изготвя протокол. Такъв не ми беше издаден. Отказах да направя полевия тест”, каза Янев.

Впоследствие му е съставен е акт и са взети регистрационните номера на колата му, както и шофьорската му книжка.  

Русинова: Ако се докаже здравословен проблем, да се отнемат автомобили едва след излизане на кръвен тест

Алекс Янев отива до ВМА, за да му бъде направен кръвен тест. С него са двама колеги като свидетели.

Според закона кръвният тест трябва да бъде направен до 45 минути. Той обаче се оказва на място след 48. Адвокатът му го съветва да поиска писмен отказ от болницата за теста. Тогава лекарят се съгласява да направи теста и пробата му е взета.

Сега Янев трябва да чака резултатите шест месеца, за да си върне книжката.

Повече гледайте във видеото.