По темата в студиото на "Офанзива" дебатираха Иван Сотиров и Никола Вапцаров

Дълго време именно 9 септември беше националния празник на Народна република България.  Каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия и какво символизира той - историческа памет или срамен момент от миналото на страната?

"9 септември е най-черната дата в българската история, неслучайно със закон комунистическият режим е обявен за престъпен. С подписване на пакта „Рибентроп-Молотов“ се поделя Източна Европа. Тогава народите попадат под нацистка или болшевистка окупация. България е била със статут на окупирана държава. СССР подписва договор с Хитлер за подялба на цяла Европа. Целият елит беше унищожен у нас". Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" Иван Сотиров, бившият зам.-кмет по сигурността на София. И уточни, че СССР е щял да окупира България дори и да не сме били част от Тристранния пакт.

Според него Паметникът на Съветската армия стои като знак, че Кремъл управлява страната и до днес.

СДС: Още не можем да излезем от хватката на 9 септември

Никола Вапцаров от "Изправи се" от своя страна определи 9 септември като дата, част от поредица от събития, довели до историческото ни развитие. "За мен по-важната дата е 1 март 1941 г. , когато сме се присъединили към Тристранния пакт. Това довежда неминуемо до 9 септември 1944 г. Става дума за причинно-следствена връзка, не може да си част от Тристранния пакт, след това да очакваш, че ще ти се размине, защото сме братушки. Това е еснафщина на най-високо ниво", посочи той. 

По думите му в България се е водила Гражданска война от 20-те години до 1944 г. "Съветската армия не е съставена от руснаци, имало е различни народности, сред тях и 120 000 българи. Превратът е извършен от звенарите. Историята е поредица от свързани събития, всичко след 9 септември у нас е защото ставаме съюзници на Хитлер по време на Втората световна война", коментира Вапцаров. И призова да се направи внушителен монумент в памет на жертвите на комунизма. "Не са виновни комунистите, че са построили висок паметник, а демократите, че не съумяха да направят монумент, еквивалентен на този", отбеляза Вапцаров. 

Целия разговор гледайте във видеото.