Трусът с магнитуд 6,8 по Рихтер стана в късните часове на 8 септември

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко е достигнал 2012 души, предаде Ройтерс. Агенцията допълни, че ранените към момента са 2059. Войници и служби за спешна помощ се опитват да достигнат до отдалечени планински села, където има опасения за още жертви.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Властите обявиха тридневен национален траур, а Червеният кръст предупреди, че възстановяването на щетите може да отнеме години, предаде АФП.

Мароканският журналист Сара Жабри разказва, че цяла нощ много семейства, жени, деца са останали по улиците. "Те не се върнаха по къщите си, защото бяха уплашени от последващи трусове, които могат да срутят домовете им. Това земетресение е най-силното в Мароко до момента. За съжаление, според последните данни загиналите вече са 2 012, повечето от които са открити в къщите си. Около 1 200 души са в критично състояние в болници в Мароко. От петък до момента спасителните екипи, ръководени от армията, търсят хора които може да са живи под руините, търсят и оцелели деца в най-разрушените райони. Мароканските власти работят по разчистването на пътищата, за да може да стига помощ до всички засегнати. От вчера страната е в 3-дневен траур и всички знамена на публичните сгради са свалени. На властите ще им отнеме време да се справят с разрушенията от това силно земетресение, може би дни, седмици, а може би и месеци", споделя тя.

Кадри показват как спасители успяват да извадят жив човек от къща. Те започнаха да се поздравяват с добрата новина, но такива случаи са малко. Засегнатият район е голям и трудно могат да се организират достатъчно екипирани хора. Болниците също изнемогват със стотиците ранени. Освен това трябва да се помогне и на живеещите на улицата. Втора нощ десетки хиляди спаха по градинки и тротоари от страх да не се окажат под рухналите къщи при нов трус.

Нито спасителни екипи, нито хуманитарна помощ - на някои от най-засегнатите от земетресението места все още няма подкрепа отвън. Районът е трудно достъпен. Планински села, до които се стига по малки, локални пътища.

„Върнах се до къщата ни. Видях много пукнатини в стените. Не мога да спя там. Искам да помоля властите да ми помогнат. Да изпратят експерт да каже може ли да се използва къщата или не. Ако има риск - няма да се върна”, казва Мохамед.

Това е най-смъртоносното земетресение от повече от 50 години. През 1960 г. е имало подобно бедствие с хиляди убити и големи разрушения. Има опасност проблемите от тогава да се появят и сега - трябват доставки на храна, лекарства и друга помощ.

“Има много блокирани пътища. Хората тук не могат да намерят родителите си. Има затрупани под останките. Всичко рухна върху нас - както къщите, така и планината”, казва жител на провинция Ал Хауз.

Живеещите в района на земетресението още не могат да повярват колко бързо животът им е рухнал. “Тук седяхме след вечеря. За не повече от 5 секунди се случи всичко”, разказва Ясим. Семейството на практика е бездомно. Къщата им е тежко повредена. “Загубихме всичко. Не са ни посещавали официални лица, няма подкрепа или някаква помощ”, допълва той.

Хората в градчето южно от Маракеш биха могли да упътят спасителните екипи къде да търсят. Те познават мястото и знаят кой е изчезнал след труса. Но до тях още не са достигнали никакви издирвателни отряди или дори доброволци.

“Под някои къщи още има затрупани хора. Не успяха да излязат, а опити да бъдат спасени нямаше. Просто загинаха. Аз успях да спася моите деца. Сега търся какво е останало и може да се използва”, казва Хусейн.

"Ще си сътрудничим с друга германска организация, с която вече работихме след земетресението в Турция. Отряди като нашите делим на три - леко, средно и тежко екипирани. Ние сме средно екипирана група, а те имат неща като засичане на хора с техника, не само с кучета”, обяснява Сабине Лакнер, която е служител на германската агенция THW.

От редица страни в Европа и няколко арабски държави изявиха готовност да помогнат или вече изпратиха хора.

Земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер стана в късните часове на 8 септември в планински район на 72 км. югозападно от туристическия град Маракеш, съобщи Геологическата служба на САЩ. Силните трусове бяха усетени и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира, като земетресението причини широкомащабни щети и накара ужасени жители и туристи да се втурнат на безопасно място посред нощ. В Мароко земетресения има често, но този трус е рядко явление и сградите в района масово не са пригодни за такова бедствие. Типични са кирпичените къщи с дървени греди, които са неустойчиви при толкова мощен трус.