От ПП-ДБ има готов законопроект за създаване на единна разузнавателна служба

Нов трус по върховете на властта в България. Този път повод за задочния спор между „Дондуков” 2 и парламента е законопроект на „Продължаваме промяната-Демократична България”. Промените предвиждат създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини – Държавна агенция „Разузнаване” и Военното разузнаване. А смяната на ръководители на службите вече да не минава през подписа на президента, а да се предлага от Министерския съвет и да се гласува от парламента. Това доведе до острата реакция на държавния глава, който разкритикува вчера от Солун. Президентът Румен Радев се обяви категорично против готвената реформа в службите, а съветникът му по сигурността Димитър Стоянов заподозря политически мотиви в готвената реформа.

„Отново сме свидетели на политически спектакъл, чийто сценарий беше написан по време на записите с мълчаливото участието на Денков. „Опраскаха" МВР, явно е време да „опраскат" и другите служби”, заяви съветникът на президента по сигурността Димитър Стоянов.

Димитър Стоянов: Няма как да се сменят шефове на служби през 3 месеца

От ПП-ДБ контрираха: 

„Президентът не пропуска повод да се конфронтира с правителството и с мнозинството. Преди две години, когато назначи служебното правителство смени всички шефове на служби по много бърза процедура”, заяви депутатът Атанас Атанасов.

Съветникът на президента уточни, че ако има реални мотиви, Президентството ще одобри смените, но изрази опасения.

„Ако тези хора бъдат сменени, както се предлага през НС, заобикаляйки подписа на президента, това води към 2013 година, когато парламентът си избра г-н Пеевски за председател на ДАНС”, поясни Стоянов.

Атанасов обаче беше категоричен, че промените са необходими.

„Ще има една служба. Тя ще се управлява от едно място. Ще взаимодействат вътре едните с другите. Вътрешното разделение ще си остане между политическото и Военното разузнаване, но няма да се конфронтират”, коментира той.

Атанасов: Предлагаме цялостна концепция за реформа в службите, защото те са неефективни

А подкрепа вече има заявена и от ГЕРБ-СДС, и от ДПС след лидерски разговори.

„Провели сме предварителни разговори. По принцип даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите, нека да видим какво ще предложат колегите”, заяви Делян Пеевски. Той беше категоричен, че промените не са насочени срещу президента.

„Прегледайте какво сме записали в Конституцията. Движим в унисон с тези промени”, обясни Пеевски.

Според управляващите формации отхвърлянето на докладите на част от службите в Народното събрание е показателно за това, че промяна е необходима.

От „Има такъв народ” обаче са на друго мнение.

„Това беше формален акт. По време на докладите на службите, голяма част от депутатите се мандахерцаха из парламента”, коментира Тошко Йорданов.

Тепърва се очаква готвените промени да бъдат внесени в Народното събрание.