"За съжаление нашите служби често се занимават с това да се разузнават една друга", подчерта съпредседателят на ДБ

"Забелязвам, че г-н президентът не пропуска повод да се конфронтира с правителството и мнозинството. Казвам това със съжаление.  Преди две години, когато назначи служебното си правителство, г-н президентът смени по много бърза процедура всички шефове на служби. Всички. Не знам какви са му били аргументите. Може да е имал за някои от тях." 

Това заяви в студиото на „Здравей, България” съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, коментирайки думите на Румен Радев, че „реформа в службите не означава да смениш ръководството с "наши хора" от записа - не е реформа”.

Атанасов обясни, че основният акцент е, че управляващото мнозинство в момента предлага цялостна концепция за промяна в сектор „Сигурност”. „Той е неефективен. По много причини. Когато депутатите са се запознавали с докладите на службите, когато са участвали в обсъждането им на закрито заседание – са констатирали това. Не може да обвиняваш цялото мнозинство от народни представители, че са пристрастни”, подчерта той, припомняйки неприемането на докладите на ДАНС и ДАР от парламента в петък.

Димитър Стоянов: Няма как да се сменят шефове на служби през 3 месеца

Съпредседателят на ДБ даде и пример за неефективността и капацитет на службите в момента. „Липса на достатъчно надеждни източници на информация – основно в ДАНС. В доклада е посочено, че на един оперативен работник, който сега се нарича агент, по закон се падат между един или двама сътрудници. Давате ли си сметка какъв е капацитетът? Тоест в рамките на пет работни дни този човек трябва да се срещне с двама души, които да му донесат много надеждна информация”.

Той обясни, че изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет, носи отговорността за осигуряване на реда и сигурността в страната, и тя трябва да има възможността да си осигури инструментариума за това. „Изключително важно е в тези отношения доверието между премиер, правителство и шефовете на службите. Ако това доверие го няма – не може да се върши ефективно работа. А в случая мнозинството казва, че няма доверие на тези служби”.

„Сърцевината на това, което предлагаме е да се създаде Единна разузнавателна служба. Това е функцията на държавата - да следи рисковете и заплахите, които произхождат отвън. Би трябвало да бъдат посрещнати консолидирано от едно място. За съжаление нашите служби често се занимават с това да се разузнават една друга. Имало е случаи по един и същи въпрос двете разузнавателни служби да имат различни гледни точки”, подчерта Атанасов.  

Радев за реформата в службите: Да се разберат срещу посолството ли тръгват

Той беше категоричен, че няма риск военното разузнаване „да бъде затрито”. „Напротив. Народното събрание прие доклада на военното разузнаване, което означава, че работата му е получила добра оценка”.

По думите му според готвения проект за промени на управляващото мнозинство ще има единна разузнавателна служба, но военното разузнаване ще бъде автономно. Службите обаче ще имат единно ръководство.

„За да си позволя да изляза публично и да направя такива заявки – този въпрос е обсъждан на лидерско ниво. Има пронципна подкрепа за реформата. Но не трябва да се бърза с нея”, категоричен е Атанасов.

Целия разговор гледайте във видеото.