Няма щета на бюджета от забраната на украинския внос, категоричен е Радослав Христов

„Искам да благодаря на премиера, че така нарича българските зърнопроизводители, които от години изхранват българите. Само мога да му благодаря, че протестът ще бъде много по-многоброен. „Който сее вятър, ще жъне бури”. Това заяви Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Думите му са след изказването по-рано днес на премиера Николай Денков, който каза, че зърнопроизводителите се държат като терористи.

Денков: Зърнопроизводителите се държат като терористи (ВИДЕО)

„Преди 15 дни сме поискали среща с премиера, с финансовия и със земеделския министър – да обсъдим предстоящите проблеми в бранша. Нямахме отговор, докато не пуснахме уведомлението в Столична община за протест. Наясно сме, че финансовият министър Асен Василев управлява държавата”, заяви зърнопроизводителят.

Той каза, че днешното изказване на премиера Денков е затвърдило решението им за протест. „Хората ще бъдат няколко пъти повече, отколкото бяха на последния протест. Протестът не е само на зърнопроизводителите, той е на 24 неправителствени организации, от сектор „Селско стопанство”, каза той. Основното искане е да има определен пакет продукти, които да е забранено да се внасят от Украйна. Това са продукти, които се произвеждат в България – стандартно, които трудно се реализират при внос на много по-евтините украински продукти, обясни тракийският зърнопроизводител.

Станчев за украинското зърно: Поддържането на забрана за внос противоречи на политиката на ЕС и на СТО

Той разказа, че при досегашните им протести винаги са викали отговорника на протеста да подпише, че ще се спазват правилата на реда по време на митинга. „Днес от 7 часа сутринта органи на МВР звънят на наши членове да им връчват протоколи и да ги предупредят не само да спазват Закона за движение по пътищата, Закона за митингите, да не излизаме на пътя с цел реклама. Това звънене цели сплашване. На последно място бях предупреден да имаме триъгълник, аптечка и пожарогасител, което си имаме по принцип”, обясни Христов.

Запитан не е ли конкуренцията пазарната мярка, която да регулира цените, Радослав Христов отговори с въпрос към финансовия министър Василев: „Пазарна мярка ли беше, когато миналата година забранихте износа на зърно и какви са пропуснатите ползи за земеделците и за държавата на тази устна Ваша заповед. Финансовият министър отново излъга – при внос на дадена стока, тя се преработва и се начислява ДДС. Няма щети за бюджета от забраната на украинския внос на зърно”, обясни Христов думите на министър Василев, че имало щета в бюджета от забраната на украински внос.

Василев: Забраната за внос на украинско зърно нанесе щети в размер на 146 млн. лв.

В коментар на печалбите на сектора, Христов запита дали е лошо, че секторът има печалба. „Не мога да разбера това изказване на Корнелия Нинова ли е или на дясно стоящ политик”, каза Христов.

За цените на хляба в страната, които не бяха намалени при понижената ДДС ставка, той даде пример, че изкупната цена на млякото е паднала на 60 стотинки, но сиренето в магазина не е по-евтино.

„Украйна в момента се намира във война, те се стремят да продават на каквато и да е цена, само и само да продадат, продават под каквато и да е цена. Нашите политици няма ли да вземат пример от президента Володимир Зеленски, който се грижи за своите производители”, запита Христов.

Фермерският съюз осъди думите на премиера, че земеделците са терористи