Европейските институции ще предприемат мерки, да се ограничи достъпът до финансиране на медии, разпространяващи невярна информация

България е най-уязвимата страна членка на НАТО за руската дезинформация. Това сочи международно проучване, представено в Европейският парламент в Брюксел.

Престижни западни компании, без да знаят, са подпомагали с реклама разпространението на невярна и подвеждаща проруска информация, чрез медии, които не спазват основни стандарти.

„Има репортаж, в който се оправдава войната в Украйна. След него се показва реклама на голяма западна компания. Това един вид легитимира предишния репортаж и показва, че е нещо нормално и е свързано с свободата на изразяване, а не разпространение на дезинформация и на лъжовна информация”, каза евродепутатът Андрей Ковачев.

Според експерти над 70% от средствата за реклама на Балканите се осигурява от световни брандове, които работят със стандарти срещу дезинформацията.

Питър Хорокс, бивш директор Би Би Си и член на Борда на британския регулатор "Офком" обясни, че има история, културни взаимоотношения и незрялост на медийния пазар. „Той често е доминиран или директно от държавата, или от приближени, политически партньори на правителствата. Не се развиха качествени независими медии. Така че, Балканите са уникално уязвими поради историческите и по-новите фактори. Затова и е толкова важна ролята на рекламодателите в издръжката на ниско качествени медии”, каза Хорокс.

Международните медийни организации и европейските институции се опитват да спрат потока от пари към проблемните медии. Това важи и за посредниците, които раздават реклами, без големите брандове да подозират, че имената им служат на медии с изключително ниска квалификация.

Шефове на технологични компании обсъдиха бъдещето на изкуствения интелект

Много български медии открито разчитат на руски източници като например РИА „Новости“. И се позовават на тях дори за събития, случващи се в Германия или в Брюксел, се казва още в проучването.

Организатор на Събитието е българският евродепутат Андрей Ковачев, който е член на ресорните комисии.

„Основната цел на събитието е да осветли каналите на дезинформация, особено на Балканите, включително в Сърбия, която е една от най-потрапевшите от руската дезинформационна война на тяхна територия”, заяви българският евродепутат.

Европейските институции ще предприемат мерки за ограничаване достъпа до финансиране на медии, разпространяващи невярна информация.