Това каза в „На фокус с Лора Крумова” министърът на финансите

Информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби. Това каза в „На фокус с Лора Крумова” министърът на финансите и съпредседател на „Продължаваме Промяната” Асен Василев. По думите му не само ДАНС е разполагала с данните. „Притеснително е, че този човек е работил на територията на България 5 години и ДАНС не са го засекли”, допълни Василев. „Колегите от РСМ казаха, че той е вербувал македонски граждани”, припомни министърът.

Той коментира и исканата реформа в службите за сигурност у нас: „Разговорът не трябва да бъде за личности, а принципен. Истината е, че това, което аз виждам като продукт, не отговаря на никакви стандарти. Не смятам, че българските служби за сигурност гарантират сигурността на страната”, твърди Василев. По думите му ремонтът на службите е изключително наложителен, защото те са неефективни.

МС предлага 1 януари 2025 г. като дата за влизане в еврозоната

„В момента правителството работи достатъчно добре, без да трябва да се правят някакви допълнително уточнения”. Така финансовият министър коментира ще стане ли „сглобката” коалиция, подписвайки споразумение.

Страната ни поиска нова дата за влизане в еврозоната. Правителството реши това да е 1 януари 2025 г. Забавянето, според Василев, се наложило, защото „служебният кабинет не поиска доклад, за да може юни месец да се вземе решението и извади бюджет с дефицит 6.4%. Това е датата, която сме заложили, и която обсъждаме с ЕЦБ и ЕК”, потвърди ресорният министър. 

Относно Шенген Асен Василев заяви, че темата е задължителна във всеки разговор с европейските ни партньори. По думите му това, което президентът Румен Радев прави, по-скоро пречи на преговорите.

Тошко Йорданов: Петков експулсира 70 души от руското посолство, а ДАНС имаше данни за 15

Финансовият министър твърди, че земеделските субсидии са съсредоточени основно във фирми, насочени към производството на зърно. Според него парите се разпределят по правилата, но законите са написани така, че страната ни да произвежда 7 пъти повече пшеница, отколкото има нужда, а да внася зеленчуци.

Целия разговор гледайте във видеото.