Кандидатите се устремиха към победа още на първи тур

Край на регистрацията за местния вот. До 17 ч. днес в общинските избирателни комисии можеха да бъдат вписани кандидатските листи. В сряда ЦИК се събира, за да изтегли жребий с поредните номера, с които партиите, коалициите и съответните кандидати ще бъдат вписани в бюлетината.

От 29-и, петък, официално започва предизборната кампания. С указ на президента вотът е насрочен за 29 октомври. В общините, където кметът не е събрал достатъчно гласове при първото гласуване, балотажът ще е седем дни по-късно - на 5 ноември.

БИТКАТА ЗА СОФИЯ: Кои са известните кандидати за кметския стол

Голяма част от желаещите да управляват София избраха да регистрират кандидатите и листите си именно часове преди изтичане на крайния срок. Сред тях и „Продължаваме Промяната - Демократична България”, които след заявката на ГЕРБ също влизат в битката за столицата с амбиция за победа на първи тур.

От ПП-ДБ виждат като основен опонент в битката за столицата ГЕРБ-СДС, но са категорично убедени, че ще ги победят още на първи тур. Това е причината да не искат да коментират кого биха подкрепили на евентуален балотаж. Същата заявка за категорична победа даде и кандидатът на БСП Ваня Григорова.

Терзиев: Ще трябва да поправяме 17-годишното наследство на ГЕРБ в София

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” отказаха да коментират кандидата за кмет на София на ГЕРБ-СДС, но ден след обявяването му заявиха с категоричност: „Днес повече от всякога сме уверени, че следващият кмет на София се казва Васил Терзиев. И сме абсолютно сигурни, че победата ще е осезаема и ще бъде още на първи тур”, посочи Кирил Петков.

На въпрос дали са готови да управляват заедно с ГЕРБ и на общинско ниво, от коалицията отговориха, че очакват мнозинство в местния парламент. „Ние работим за убедителна победа на първи тур, за мнозинство в общинския съвет. Надяваме се да сме убедителни в кампанията, за да може гражданите да ни гласуват доверие на нас и на нашите идеи да имаме всички инструменти да ги реализираме”, добави кандидатът за кмет от ПП-ДБ Васил Терзиев. 

Борисов: Хекимян може да победи на първи тур

„Няма да допуснем бъдещото управление на София да зависи от ГЕРБ. И ремонтите на ремонтите, и корупционните схеми, и всички опити с кандидата на ГЕРБ да се конструира нова фасада, зад която ГЕРБ да продължат да деребействат, да не могат да се осъществят”, категоричен е Борис Бонев.

Убедителна победа обаче очакват и от БСП, които регистрираха Ваня Григорова като кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници. „Тръгваме за победа. Няма как да мислим за подкрепа на друг кандидат. Смятаме, че балотажът минимум ни е гарантиран. Ние се обърнахме към всички непредставени граждани, в този смисъл, всяка една подкрепа на балотаж е добре дошла”, посочи кандидатът за градоначалник.

„ИГРА НА КМЕТОВЕ”: Ще бъде ли пренаредена политическата карта след местния вот?

В последния ден избраха да се регистрират Вили Лилков, издигнат от „Синя София”, и независимият депутат Радостин Василев. До 28 септември формациите имат възможност да сменят кандидат в листите. От ЦИК обявиха, че подготовката върви в срок и вече е обявена обществена поръчка за бюлетините.

„Общият брой прогнозно количество хартиени бюлетини, които ще бъдат изработени, е 21 милиона. Прогнозната стойност на тази обществена поръчка е около 9 млн. лв.”, заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Все още не е ясно как точно ще изглеждат параваните за гласуване. Обсъждат се и различни варианти и за вида на протоколите. На масата отново стои идеята гласовете от машините и тези от хартиените бюлетини да се отчитат отделно.