Аз съм дал указания на партията на втори тур да подкрепят ПП-ДБ, каза лидерът на ГЕРБ

Първи коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за номинацията на бившия журналист Антон Хекимян за кмет на София.  Според Борисов кандидатурата му има шансове за победа още на първи тур. 

Борисов заяви, че са избрали умен и интелигентен кандидат, който може да спечели още на първи тур. Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че няма да подаряват изборите на никого. Също така заяви, че е бил изненадан от позицията на Асен Василев за това, че ПП няма да подкрепя кандидати на ГЕРБ на втори тур, там където нямат свои. А това поставяло под въпрос и стабилността на управляващото мнозинство, като Борисов постави и следния въпрос: „Ако е така, в парламента от кого очакват подкрепа?”.

Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя кандидата на ГЕРБ за София Антон Хекимян като победител.

„Шансовете му са огромни. Защото има и много мощен екип – най-добрите юристи, IT специалисти, в областта на културата. Аз мисля, че Хекимян може да победи на първи тур”, заяви Борисов.

Той отрече да е оказвал влияние в медиите през Хекимян. А вчера Корнелия Нинова го попита дали „кандидатът им е бил къртица на ГЕРБ в bTV”?

„Искате ли да не коментираме госпожата. 20 пъти съм я побеждавал на избори. Ако някой е работил толкова срещу ГЕРБ като тези телевизии … Да напомням ли протестите, които Божков казва, че управлявал, финансирал. Кой беше водещия отпред с микрофона?”, попита Борисов.

Той индиректно атакува кандидата на ПП-ДБ.

„Софиянци и този път имат възможност да избират между един ведър, чист, умен, интелигентен човек, който ще поеме отговорност пред тях, ако бъде избран. Защото срастването на ДС с властта и парите е опасно. Така че софиянци ще могат да изберат”ы каза Борисов.

Конкуренцията на местно ниво може да постави под въпрос стабилността между партньорите във властта.

„Притесни ме изказването на Асен Василев, че на втори тур нямало да ни подкрепят. А кого ще подкрепят? „Възраждане”, БСП? И ако е така, в парламента от кого ще очакват подкрепа? Аз съм дал указания на партията на втори тур да подкрепят ПП-ДБ”, каза лидерът на ГЕРБ.

Предизборната кампания стартира на 29 септември, а изборите са месец по-късно.

Относно казуса с Руската църква в София, Борисов каза, че тя трябва да бъде отворена.

„Никакви аргументи в случая нямат значение. Към днешна дата службите са на президента Радев. Надявам се да са имали достатъчно основания, когато са изготвили документите”, каза Борисов.

Същевременно в НС се оформи нов спор, този път на военна темата, тъй като стана ясно, че има внесен проект на решения, с който да се дарят зенитно-ракетните комплекси С-300 на Украйна, което покачи напрежението между управляващи и опозиция.