Там майките ще могат да поемат глътка въздух

Родители на деца с увреждания създадоха център „Мястото на мама”. В него ще има две зали. Едната ще бъде за децата, а другата - за майките.

„Ние имаме нужда от време за себе си и „Мястото на мама” цели да даде тази глътка въздух майката да се почувства човек, да се почувства жена, да се почувства работеща, полезна, да предизвика себе си, да предизвика креативността си, да се погрижи за физическото и психическото си здраве”, разказа Мария Йорданова, инициатор на проекта „Мястото на мама”.

Въпреки забраната: Екип на NOVA си купи лесно райски газ, цената е намалена за първия учебен ден

София Картулева е майка на Стефан, който скоро ще навърши 7г. Той ходи на детска градина. „След 16:00ч. когато приключи детската градина имаме процедура, логопед или специален педагог или психолог. През ден се случва това. След това вкъщи също работим. Той има говорен проблем и оттам идва неговото изоставане познавателно. Също така с дясното ухо не чува”, обясни София Картулева, инициатор на проекта „Мястото на мама”.

За да може да настигне неговите връстници Стефчо и майка му работят върху развитието му всеки ден. „Буквички, цифрички, чертички. Всичко, което правят децата в тази възраст се мъчим и ние вкъщи”, разказа още София Картулева.

ДЕЦА ДИШАТ РАЙСКИ ГАЗ ОТ БАЛОНИ: Какви са рисковете за здравето?

Детето на Мария също е с детска церебрална парализа. „Моето дете физически е по-увредено, докато психически и интелектуално няма проблем. Има проблем със зрението. От тази година е в първи клас и ежедневието ни е доста по-различно”, разказа Мария Йорданова.

Тя е плътно със сина си по време на училище. След това двамата ходят на плуване или рехабилитация.