"Правителството се готви да раздаде 1, 706 млрд. евро на фирми, които никой не знае от къде дойдоха", заяви Добрев

Организира се бързо обществено обсъждане на териториални планове. Част от прочетеното в тях е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, зад тях прозират имената на спонсори на ПП-ДБ. Ключово важно е да се удължи животът на въглищните централи. Това заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ.

“Ако техническите кадри се разбягат няма да има никакви инвестиции. Няма кой да стои и да чака да се реализират 10 години тези инвестиции”, добави Вълчев.

Теменужка Петкова от ГЕРБ каза, че по този план не се предвиждат никакви средства за Маришкия басейн и удължаване на живота на въглищните централи.
“Тези централи са 46% от необходимата енергия за страната, а през зимата 60%”, коментира тя и настоя да се работи за запазване на въглищните централи.

Синдикати: Плановете за въглищните региони застрашават работата на 20 000 души

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че “правителството се готви да раздаде 1, 706 млрд. евро на фирми, които никой не знае от къде дойдоха, имало ли е търг и т.н. 180 млн. евро ще получи фирма "Резолв Енерджи" регистрирана в Люксембург, за да построи фотоволтаик на мините. Това не е скандал, а международен скандал. „Uropean energy” ще получи 450 млн.евро. Коя е тази фирма? Някакво състезание имаше ли? Конкурс за 3 млрд. лв., за който никой не е разбрал?”, запита той.

Добрев каза, че не знаят кой е направил тези проекти и искат да разберат. “Научаваме по апокрифен начин. Краси го намери по някакъв начин. Днес се готвеха за МС, по някакви причини го оставиха за петък. В Министерство на енергетиката нямаме наш министър”, посочи той и призова за оставки.

"Фирмите са регистрирани в Люксембург, може би за да бъде скрито чии са". Той прочете и още няколко имена на фирми и сумите, които ще получат: "95 млн.евро за Металик Груп, Резолв ще получи 180 млн.евро, Гълъбово Солар 20 млн. евро и 4358 са предвидените работни места”, посочи той.

Експерти: 900 млн. евро е преквалификацията на работниците в тецовете, ЕК ни дава 1,2 млрд. евро

“Това правителство не е наше. В него имаме един вицепремиер и външен министър, който няма отношение за парите и как се раздават”, уточни той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ каза, че се знае кой определя депутатите в ПП и посочи името на Дечо Колев. Той посочи, че Радослав Рибарски е бил служител на Колев.
“Новите инвестиции предполагат да бъде създаден нов обществен план, индустриални зони, и т.н и за това трябват 10-15 години. Ако ние закрием през 2025-2026г. и открием новите работни места през 2037г. очевидно имаме дупка от 11-12 години. Запазването на живота на централите не пречи на прехода, а е предпоставка да се извърши преходът”, каза още той.

Източник: БГНЕС