За избирателите Терзиев и Хекимян са опасни с популизма и некоподготвеността си, смята той

София е претрупана с комунистическа символика и задачата на бъдещия кмет е да освободи града от нея. Паметникът на Съветската армия е най-яркият символ на тази символика. Основанията за демонтирането му са, че изразява историческа неистина, България не е била освободена, а окупирана. Монументът трайно е разделил българското общество, а публичните пространства трябва да обединяват. Пространството около него е умъртвено, Княжеската градина трябва да се оживи и да кипи живот 24 часа. Може да се изгради модерна концертна зала. Tова заяви за "Офанзива с Любо Огнянов" кандидатът за кмет на София от коалиция "Синя София" Вили Лилков.

Вили Лилков: Регистрираме коалицията "Синя София", ще номинираме районни кметове

По думите му eдин кмет трябва да може да гледа през очите на всички избиратели. "Всички кандидати са мои опоненти, почти всички се движат много пипнешком в битката за София, липсват им подготовка и идеи. Очаквам смислен дебат, големите проблеми на града са истинските ми опоненти. За избирателите Терзиев и Хекимян са опасни с популизма и некоподготвеността си. Те говорят константивно за проблемите на София, всичко, което казват, им е сложено в устата, не е пречупено през тяхната гледна точка. Вярвам, че съм най-добре подготвен за тези избори. Не говоря с партийни лидери, а с избирателите. Няма да искам подкрепа на балотажа", категоричен е той.

Сред основните му приоритети е инфраструктурата. "Градският колизеум на Древна Сердика се намира близо до улиците "Дондуков" и "Будапеща", амфитеатър извън чертите на града, който е имал арена, сравнима с Колизеума. Разкопките бяха осъществени през 2001 г., оценката е, че има около 25 000 места, оттогава до днес много малко е направено за неговото експониране и социализация. На много места са занемарени такива римски обекти. Историческият център на София може да бъде подготвен за Световно културно наследство на ЮНЕСКО" смята Лилков. 

Местни избори 2023: Експерти предупреждават за рискове при отчитането на вота

Има обаче и положителни примери. "Античният мавзолей представлява останки от римска вила от 3-4 век. "През 2020 г. е експониран и облагороден, преди това беше място за спане на клошари. Северна София трябва да започне да се облагородява. Имаме нови квартали без озеленяване и канализация. В столицата строителството три пъти изпреварва темпа на населението. В общия устройствен план има идеи за още един милион нови жилища", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото.