По думите му информацията колко са неизправните ракети в българското военно оборудване е конфиденциална

Време е да поискаме разполагане на зенитно-ракетни комплекси у нас. Това е нормална практика, вече има такива в Турция и Словакия. България следва да преговаря за придобиване на засилващ отбранителните способности капацитет от съюзниците в НАТО. Трябват ни ПВО системи и ракетни комплекси за брегова охрана. Това каза бившият военен министър Велизар Шаламанов за "Офанзива с Любо Огнянов". 

Шаламанов: Не бива за всяка неуредица да се търси отговорност на Министерството на отбраната

По думите му информацията колко са неизправните ракети в българското военно оборудване е конфиденциална. "Предаването на дефектирали рекети на Украйна, за да използват определени детайли от тях или да възстановят годността им, е въпрос на тяхната страна. След като военните специалисти са ги определили като негодни, те не са включени в плановете за отбранителна готовност, така че не накърняват бойната способност на армията. Поради членството ни в НАТО, въздушният суверенитет се гарантира от тях. След като няма възможност да бъдат ремонтирани и поддържани в изправност, ракетите трябва да излязат от състава на армията. Това са изделия с отпаднала необходимост. От дълго време има практика за канибализиране на действащата техника - дефектирали изделия стават източник на резервни части за действащите", коментира той. 

Според него са необходими още две стъпки за превъоръжаване на сухопътните войски, освен поръчаните 198 бронирани машини.

Целия разговор гледайте във видеото.