Така арменските общности у нас се присъединиха към мащабната инициатива, която обхвана 15 европейски града

Протести в пет града у нас в знак на съпричастност към съдбата на арменците, прогонени от Нагорни Карабах. Така арменските общности в България се присъединиха към мащабната инициатива, която обхвана 15 от най-големите европейски градове.

В Пловдив, където живее най-многобройната арменска общност у нас, протестът започна със шествие ,което стигна до Арменската църква в стария град. По този начин те заявиха подкрепата си към арменците от Нагорни Карабах.

Арменската общност у нас: Спрете етническата чистка в Нагорни Карабах (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Земите, които са неселявани с хилядолетия от арменско население. Сега то е принудено да напусне своите жилища, своите църкви", заяви Вачаган Гилигян.

"Изключително важно е сега арменците по целия свят да застанем единни, за да можем да повишим информираността, осведомеността, за това, което се случва, и да подкрепят арменския народ, който в момента принудително се изселва от родните си земи в Нагорни Карабах и Арцах", призова Хрипсиме Нурикян.

В Русе арменската общност изрази подкрепа към сънародниците си в Арцах, както наричат Нагорни Карабах.

Бургас също се присъедини към международната инициатива, провела се по едно и също време в различни градове в Европа и по света

"Както е тръгнало скоро ще загубим нашия прекрасен континент. Чисто географски Южен Кавказ е част от Европа. Днес е Армения, вчера беше Украйна", каза Кеворк Дадурян.

Бягство от Нагорни Карабах: Огромни опашки от коли и камиони към Армения

Протестите са в навечерието на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гренада, Испания. В рамките на това събитие е планирана среща между министър-председателя на Армения и президента на Азербайджан с посредничеството на европейски лидери

"Да изискаме подкрепа, да изискаме Европа да види какво се случва - да не затваря очите си пред агресията над 30 000 деца, които бяха принудени да напуснат домовете си", подчерта Сарпхи Мелконян.