Кадровиците заседават извънредно

Висшият съдебен съвет - също с критики към промяната в Конституцията. Кадровиците се обявиха против идеята президентът да не подписва укази за назначаване и освобождаване на тримата големи в съдебната власт.

Предложенията за промяна в Конституцията, залегнали в частта "съдебна власт", не могат да се гласуват от обикновено Народно събрание, смята правната комисия на ВСС.

„Увеличаване на мандати, продължителност на мандата -това са все правомощия, според Конституционния съд на Велико Народно събрание”, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

ВСС не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията

Управляващите четат текстовете по друг начин. „Това е по-скоро оптимизация на функции, на правомощия, на органи в рамките на съдебната власт, което според решение на Конституционния съд е допустимо да се извърши от обикновено Народно събрание”, заяви Атанас Славов, министър на правосъдието.

Друг спорен въпрос - вносителите искат да отпадне правото на президента да подписва Указ за назначаване и освобождаване на тримата големи в съдебната власт.
„Когато се нарушава балансът на властите, това може да бъде прерогатива само на Велико Народно събрание”, посочи Магдалинчев.

„Амбицията на мнозинството в парламента е промените да станат факт до края на годината”, добави Славов.

КОНСТИТУЦИОННАТА РЕФОРМА: Старт на парламентарната процедура

По-малко правомощия на главния прокурор и мандат от 5 вместо 7 години също не бяха одобрени във ВСС. Мотивът - обвинител номер едно отговаря за законосъобразността на прокурорските актове, както и дава общи насоки за работата на цялото обвинение.

„Ще има достатъчно сериозни правомощия, ще отчита работата на прокуратурата пред Народното събрание, пред Висшия съдебен съвет. Не считам, че има възможност някой прокурор да си мисли, че е изцяло самостоятелен и напълно автономен”, коментира Славов.

В края на седмицата предложенията ще бъдат представени и на Венецианската комисия.