Израел обяви, че напълно контролира територията извън Ивицата

Израел обяви, че напълно контролира територията извън Ивицата Газа. Вече няма терористи отвъд оградата, която отделя анклава от останалата територия на Израел. Три дни отне на армията и полицията да изтласка въоръжените мъже обратно в Газа. Това беше първата, задължителна стъпка преди очакваната наземна операция. Израел не е изпращал войници в Газа от години. Последната операция завърши с хиляди убити цивилни.

И тази нощ продължиха ударите срещу Ивицата Газа. В ранните часове на деня над територията се издигна пушек. Почти никъде няма ток заради повреди по инфраструктурата. Районът е под пълна блокада и са спрени всички доставки на храна, вода и горива. Не е ясно дали може да бъде постигнат мир.

Високопоставен представител на „Хамас” заяви, че групировката е готова да води преговори за прекратяване на огъня, тъй като са "изпълнили целите си". По-късно обаче бойците заплашиха, че ще започнат да екзекутират заложници, ако ответният огън не бъде прекратен.

Бомби, пепел и разруха: Конфликтът в Израел В СНИМКИ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани, че войната тепърва започва и страната му ще приложи огромна сила. „Зверствата на „Хамас” тези дни са невиждани от времето на зверствата на „Ислямска държава”. Вързани деца, екзекутирани заедно със семействата си. Млади мъже и жени, застреляни в гърба, жестоки убийства. Други ужаси, които няма да описвам тук. Винаги сме знаели кои са „Хамас”. Сега целият свят знае - „Хамас” е ИДИЛ и ние ще се справим с тях, както просветеният свят победи ИДИЛ. Този враг искаше война и ще я получи”, каза министър-председателят на Израел.

Израел обяви, че си е върнал контрола върху граничната ограда с Ивицата Газа, пробита при нападението преди дни. Според властите в страната от вчера не е имало нито един случай на проникване през границата, а военните поставят мини на местата, където оградата е съборена. Въпреки това основно притеснение остава бъдещето на пленниците. „В момента не се водят никакви преговори или поне ние, семействата на отвлечените, не знаем за такива. Няма никаква нова информация. Ние се свързахме и с Червения кръст, за да получим някаква информация кои са отвлечените - цивилни, войници, чужденци или местни. Живи ли са? Ранени ли са”, каза Александра Ариев, чиято сестра е била отвлечена от „Хамас”.

Бойците от групировката държат в плен повече от 150 заложници, твърдят израелските служби. Сред тях са десетки деца, възрастни хора и чуждестранни граждани. „Хамас” повиши напрежението в конфликта, като обяви, че ще убива пленените израелци, ако палестинци станат мишени на атаки без предварително предупреждение. „Решихме да сложим край на това и от сега заявяваме, че всяко нападение срещу наши хора в домовете им без предварително предупреждение, за съжаление, ще бъде последвано от екзекуцията на един от цивилните заложници”, обяви говорителят на групировката Абу Убайда.

Хиляди израелци бяха евакуирани от над десет града в близост до Ивицата, а танкове и дронове застъпиха на пост на местата от граничните ограждения с Газа, в които бяха отворени проходи, за да се предотвратят нови нахлувания. В самата Газа десетки хиляди останаха без дом, след като редица сгради бяха изравнени със земята от въздушни удари.


Продължават острите световните реакции. Лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания и Италия направиха съвместно изявление. Джо Байдън, Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Джорджа Мелони и Риши Сунак остро осъждат нападението срещу Израел от групировка „Хамас”.

Лидерите изразяват твърда и единна подкрепа за Израел и се ангажират за създаването на условия за мир в Близкия изток. Те изразиха възмущение и от изказванията на върховния лидер на Иран. Аятолах Али Хаменей каза че, „Иран целува ръцете на авторите на атаката срещу Израел”.

„Всички се съгласихме, че осъждаме категорично варварската атака на терористи срещу невинни израелски граждани. Заедно стоим на страната на Израел”, посочи канцлерът на Германия Олаф Шолц.

„Що се отнася до Иран - осъждаме всички страни, които подкрепят действията на Хамас. Анализираме информацията с нашите партньори. Засега няма да коментирам директно участие на Иран, защото още нямаме следи. Но е ясно, че официалните им изказвания са неприемливи и противоречат на нашите ценности”, допълни френският президент Еманюел Макрон.

В същото време, турският президент Ердоган предложи да посредничи между Израел и палестинците.

"Искаме от Израел да прекрати бомбардировките на палестински територии, като се започне от Газа а от палестинците - да спрат тормоза над израелски цивилни селища. Турция е готова да посредничи във всички области, включително при размяна на пленници", подчерта турският президент Реджеп Ердоган. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК