„Топлофикация София” е в т.нар. капан на бедността, каза бившият зам.-енергиен миинстър

„Ако енергетиците излязат в ефективна стачка, вероятно ще се стигне до много голям внос на електроенергия и ще се повиши цената на тока. Не ми се ще да мисля, ако спрат тецовете от Маришкия басейн. Това ще бъде много тежък удар за всички нас, слагам го в графата „немислимо”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Пламен Данаилов – бивш зам.-министър на енергетиката и кандидат за общински съветник в София от ИТН.

Той обясни, че страната ни се нуждае от енергийна стратегия с хоризонт поне до 2050 г. „Днес МС реши да прекрати проекта АЕЦ „Белене”, което е логично. В тази енергийна стратегия трябва да присъства нова ядрена мощ. За изграждане на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” е нужно много време”, каза бившият зам.-енергиен министър.

ДЕН 13 ОТ БЛОКАДАТА: В понеделник започва събиране на подписи за ефективна стачка на енергетиците

По думите му колкото по-богато е едно общество, толкова повече електроенергия консумира. Средният германец консумира два пъти повече енергия от средния българин, даде пример той.

Според Данаилов „Топлофикация София” е в т.нар. капан на бедността – задълженията, които е натрупала – близо 1,5 млрд. лева и лихвите върху тях, са голям проблем. Трябва да бъде реформирана, смята той.

Изравнителните сметки: Кой колко ще плати

Политикът вижда три варианта за реформиране на столичната топлофикация. „Или столичната община да изтегли голям заем и да реформира дружеството, в размер около 1,5 млрд. лева. Вторият вариант е да го прехвърлят на Българският енергиен холдинг (БЕХ). Не зная дали Българският енергиен холдинг ще се справи – той управлява и мини „Марица Изток” и ТЕЦ 2, „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз”, АЕЦ „Козлодуй”, Електроенергийния системен оператор, НЕК и нови атомни мощности, в които трябва да се инвестира”, обясни бившият зам.-енергиен министър.  

Третият вариант за успешно решение на проблемите на „Топлофикация-София” е публично-частно партньорство, допълни Данаилов.

ПЛАНОВ РЕМОНТ: Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Като причина да се кандидатира за общински съветник той обясни, че досега в общината няма нито едно нещо, което да е добре свършено. „В София се случиха доста неща, но с парите, които се изхарчиха, можеше да се случат 3 пъти повече събития. Това са основните мотиви, с които влизам в тази надпревара. Бюджетът на София не е малък”, припомни той.

СКОБА ЗА 60 СЕКУНДИ: Глобиха семейство, докато се опитва да плати за паркинг

За недобре почистените улици София той изтъкна и оставените там автомобили. Заради липсата на ефективно управление на собствеността, а само продажбата й, стана така, че в центъра на София няма паркинги. София е единственият голям град в Европа, където в центъра няма паркинги, обясни Пламен Данаилов. 

София е изградена предимно по северните склонове на планината, а южните не са така застроени, каза кандидатът за общински съветник. Като теми за развитие на София, той изброи и храненето в детските градини, културно-историческия туризъм.  „Трябва да се помисли и за развитие на културно-исторически туризъм. Заобиколени сме с манастири, за които малко хора знаят, а не се рекламират по света. Те са на стотици години, някои от тях, може би и на хиляда години”, обясни Данаилов.

„Дотам и обратно”: Пещерата на отшелника в Лозенската планина