Подписите за ефективна стачка започват да се събират в понеделник

Ден 13 от пътните блокади на автомагистрала „Тракия” и Прохода на републиката. Сблъсъкът между правителството и недоволните енергетици и миньори е заради Териториалните планове, изпратени на Европейската комисия.
Подписите за ефективна стачка започват да се събират в понеделник. 

Сутринта на АМ “Тракия” започна с прескачане на мантинели. Протестиращи и синдикати от съседни блокади се събраха на общо съвещание. Час по-късно излязоха с нов документ, със старите искания.

“Уважаеми управляващи настояваме, първо да бъдат предприети действия за незабавното изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход на Република България”, заяви Бисер Бинев, КТ “Подкрепа”, “Мини Марица-изток”.

12-И ДЕН БЛОКАДА: В ход е подготовка за ефективни стачки на енергетиците

Протестиращите не се отказват от това си искане, въпреки категоричната позиция на управляващите, че няма как документа да бъде изтеглен.
„Ами ще си мерим силите, това е. Тръгнали сме, който е тръгнал срещу народа, знаете какво му се случва”, каза Георги Господинов, КНСБ.

Енергетиците поискаха и нова експертна, енергийна стратегия. „Представете си, кой инвеститор голям ще дойде и ще направи завод тук, като знае, че електроенергията му няма да бъде гарантирана”, посочи Пламен Панков, работник.
„До 1-2 години всички ще съжаляват”, обясни Даниел Петров, работник.

В сила е и подготовката за утрешния общонационален протест. Очаква се точно в 18 часа работници в централи, топлофикации и мини да излязат пред предприятията в знак на солидарност.
“Всички истински българи ще бъдат на протеста”

Финансовият министър Асен Василев беше категоричен - държавата няма да отстъпи, тъй като рискува да ощети хазната с над милиард и половина.