Първият проблем, с който се сблъскват медиците е още при самата регистрация в системата

Светлина в тунела за електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Възможно е системата да бъде коригирана така, че да се намали рискът пациент да бъде върнат заради липсващо лекарство.

Проблемите с рецептите и лекарствата предизвикаха и политически реакции. В понеделник депутатите свикват извънредна здравна комисия, за да изслушат ресорния министър Христо Хинков.

Освен здравния министър, в понеделник пред депутатите ще говорят и с шефа на Агенцията по лекарствата и директора на "Информационно обслужване", които поддържат системата. Именно от държавната фирма са предложили вариант за преработка на програмата така, че да се обединят различните кодове за едно и също лекарство. И да се избегне риска от връщане на пациент, защото код липсва в аптеката.

Но какво показва статистиката - за петте дни, откакто работи системата са издадени 87 500 електронни рецепти за антибиотик или лекарства за диабет. От тях са изпълнени малко над 56%. Или с други думи - почти всеки втори пациент е имало затруднение.

Какви са най-често срещаните затруднения с е-рецептите и как да бъдат разрешени

Затова, че системата има много пробойни е било ясно отдавна, смятат общопрактикуващи лекари. „За миналата година 40 хиляди рецепти – изпълнени 800. Това трябваше да говори на министерството, че има проблем. Вместо да пуснат пилотно, те казаха от днес за утре го въвеждаме за всички”, каза Гергана Николова, ОПЛ, член на БЛС.

Първият проблем, с който се сблъскват медиците е още при самата регистрация в системата, твърди д-р Николова. Затруднения създават и различните кодове на едно и също лекарство, в зависимост от вносителя.
„Нека имаме възможност да изпишем търговското наименование и да спрем до този знак, който говори за вносителя, пък аптекаря да си вкара кой му е вносителя”, предложи д-р Николова.

„При нас идват рецепти с неща, които ги няма месеци наред в системата, тук трябва нещата да се оправят технически, за да може доктора да изпише това, което го има”, посочи Маргарита Грозданова – член на Комисията по етика в Българския фармацевтичен съюз.

Проблемите с е-рецептите у нас: Как действа системата в чужбина

Проблемът с различните кодове ще бъде отстранен съвсем скоро, уверяват от "Информационно обслужване". И обясняват - различните кодове за едно и също лекарство идват от паралелния внос от различни фирми. Вчера са тествали обединяване на кодовете на един и същи медикамент и сега очакват потвърждение от Здравното ведомство, за да въведат тази промяна в сила.

А министерството вече е готово с решението. „Взехме решение да има един и същи код, с който препарата влиза в мрежата . Докрая на месеца ще събираме всички сигнали за недостатъци в сегашната система”, посочи министър Хинков.

Колкото до искането на лекари, фармацевти и пациенти поне временно да се върнат отново и хартиените рецепти, отговорът е категоричен  - „Връщане назад няма. Всяка нова система е несъвършена”, заяви проф. Гетов, замл-министър на здравеопазването.

Репортер: Тоня Стоянович