Това коментира премиерът от Брюксел

С този си акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Дали защитава чужди – нека всеки сам да помисли. Така премиерът Николай Денков коментира решението на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на природен газ през България.

Василев: Радев е защитник на „Газпром", срам за президентската институция

„Това сезиране не е правомерно и не трябваше да го прави. Това е против интересите на България. Може би защитава интересите на други държави – Русия, Унгария, Сърбия, не знам. Но това не защитава българските интереси”, категоричен е Денков.

Във връзка с таксите, премиерът обясни, че е провел разговор с ресорния комисар. „Ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна”, допълни той.

Шенген

Очаква се Европейската комисия да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България. „Имаме много съществен напредък със защитата на границите. Всичко това се отчита. Дипломацията трябва да си свърши работата. Разчитаме на подкрепата и на другите държави, след като сме си свършили домашната работа”, каза Денков.

Конфликтът Израел - „Хамас”

Относно конфликта Израел - „Хамас”, министър-председателят заяви: „Имахме жестока, брутална, терористична атака и тя трябва да бъде осъдена по всякакъв начин. Хората, които носят отговорност за нея, трябва да бъдат наказани. Израел има право да се защитава и да унищожи враговете, които му причиниха това, но трябва да запази невинните хора”, е позицията му.