Социологът коментира предизборните послания и управлението след балотажа

Където има много държавна собственост има и много държавна сигурност, това каза по повод политическите коментари за местните избори социологът Марчела Абрашева в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Тя е на мнение, че е Н.напълно е възможно да се изгради един напълно нереален образ на един политик и това може да се види по съвременните технологии. „Той да говори неща, които никога не е казвал и да изглежда по начин, който е напълно автентичен, за съжаление“, смята Абрашева.

По нейни думи политическият разговор мина на друго ниво. Той престана да бъде разговор за политиките, които ще правят кандидат-кметовете и се превърна в разговор за противопоставянето между силите на статуквото и силите на промяната“, посочи Абрашева. Социологът смята, че се е насложил и геополитическият аспект – дали Ваня Григорова е изразител на проруски тенденции, от една страна, и Васил Терзиев, от друга, който трябва да бъде изразител на евроатлантизма.

Гледната точка на PR-те: На какво разчитат за балотажа Терзиев и Григорова

Разговорът не е приключил и битката е много оспорвана, на това се дължи и на вместването на всички баланси на държавата – какво ще се случи с коалицията, какво ще стане с управлението по места, какво ще се случва и с голямата национална политика, посочи Абрашева.

По нейни думи Хекимян е останал встрани от този политически разказ. Тя е на мнение, че трудността му да пребори крайностите е разбираема.

Костов: Разпадането на сглобката ще доведе Радев на власт

„София е градът, в който се изразява желанието за промяна. Битката в София е не само символна, тук е 1/3 от икономиката, 20% от населението“, подчерта Абрашева.

Тя е на мнение, че резултатът на Ваня Григорова не беше очакван от никого. Това не се дължи на възраждане на левите политики, това е борба на личности, посочи социологът.

Експертът коментира и изказването на Бойко Борисов в Ловеч. По нейни суми той прави предизборна реч, с която иска да вдъхнови, да успокои привържениците си.

При едни предсрочни избори нещата няма да бъдат по-различни от февруари тази година, бе категорична Абрашева. Войната продължава, има втори конфликт в Близкия изток, има процеси, които не способстват за това да бъде разцепено управляващото мнозинство и отново да се търси управленска формула при положение, че същите сили са в Парламента и в същото съотношение, посочи.

Повече от разговора вижте във видеото.