Относно дали са правени опити Тодоров да бъде вербуван от руските служби, той категорично заяви: „Не. Никога, изключено”

В петък Русия нареди на кореспондента на Националното радио Ангел Григоров незабавно да напусне страната. „Вестник „Российская газета” е правителствено издание, тип държавен вестник. Ние имаме едно подобно издание – Държавният вестник, който узаконява указите и постановленията. Той официално представя позицията на правителството и президентството”. Това заяви журналистът Валерий Тодоров, предшественик на Ангел Григоров, в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов”.

Той обясни, че в миналото е имало медии, които са се използвали като агенти под прикритие. „БТА беше правителствена агенция и от някои съседни страни бяха изпращани колеги, част от тях след това станаха журналисти, но всъщност първата им професия беше от управленията на Държавна сигурност”, коментира той.

Недялко Йорданов за размислите, поезията и куража в трудните дни

„Ние и сега не знаем как Гацак е напуснал страната. Тъй като при експулсиране обикновено се съпровождат лицата, ако това става незабавно – с придружители от службите. Ако не, се изкачва посоченият срок, какъвто е случая с нашия кореспондент. Най-напред е извикан в Руското външно министерство.
Статутът на България в Русия е вражеска страна, неприятелска страна. Гацак може да очаква, че страна, която е член на НАТО може да премине и към задържане. Ние до този момент не знаем по какъв начин е застрашил българската сигурност. 90% от информацията на службите се събира от явни източници, а с най-много информация разполагат журналистите и свещениците, ако погледнем в този план. Дали се е страхувал и е имал основание да се укрива, ние все още не знаем”, поясни журналистът.

Относно дали са правени опити Тодоров да бъде вербуван от руските служби, той категорично заяви: „Не. Никога, изключено” и добави, че колегите, с които се налага да общуват обикновено са доста силно ангажирани с пряката си работа.
„Извън това вече дали изпълняват и други функции, те по-скоро ги изпълняват във вътрешен план, защото от нас не знам дали могат да изкопчат информация, която би била в национален интерес на страната, тъй като работим в Русия”.

Повече гледайте във видеото.