Това стана ясно на среща в Брюксел

Министър Асен Василев е на работно посещение в Брюксел. Той проведе среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис и с комисаря по икономика Паоло Джентилони и Пиеро Чиполоне, член на изпълнителния борд на ЕЦБ. Те изразиха пълна подкрепа за присъединяването на България към еврозоната. На нея стана ясно, че през декември страната ни ще представи доклад за напредъка си по въвеждането на еврото.

Кабинетът актуализира Националния план за въвеждане на еврото

Министрите обмениха мнения по икономическите последици от руската агресия срещу Украйна. България твърдо подкрепя оказването на финансова и икономическа подкрепа, която трябва да бъде обвързана с осъществяването на конкретни реформи от нашите украински партньори, което ще подпомогне и процеса на евроинтеграция на страната.

Съветът обсъди актуалното състояние на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и прие решения за изпълнение и одобряване на изменените планове за възстановяване и устойчивост, представени от Австрия, Дания, Швеция и Литва. До края на 2023 г. се очаква постепенно всички 27 държави членки да представят изменения на националните си планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до новите безвъзмездни средства по REPowerEU, както и да отчетат актуализираното разпределение на средствата по Механизма, съобщиха от МФ.

Източник: БГНЕС