В студиото на "Твоят ден" гостуват Лидия Даскалова и Светлин Тачев

Йорданка Фандъкова днес предава властта на Васил Терзиев като кмет на София. В същото време не стихва напрежението в редиците на управляващата "сглобка" заради бюджета за 2024 година. Стабилна ли е властта?

„Мисля, че след като преминаха местните избори, ГЕРБ се нуждае от нова тема, която да развие, включително и пред своя електорат. Те загубиха ключови градове от страната и им е нужно нещо, с което да занимават както ръководните органи, така и избирателите си. Вероятно темата за бюджета или както те казаха, за корупцията, са такива”, посочи юристът и политолог Лидия Даскалова в предаването „Твоят ден”. Според нея в този момент не могат да се очакват някакви сътресения в парламента.

Икономисти: Бюджетът за 2024 г. не е антиинфлационен

Политологът от „Галъп” Светлин Тачев пък заяви: „Няма опасност за правителството на този етап, защото всички са удовлетворени от него. И за ГЕРБ, и за ДПС, и за ПП-ДБ това е взаимна изгода между тях и тя ги крепи”. По думите му резултатите от отминалия вот също са по-скоро удовлетворяващи. Тачев смята, че при евентуални предсрочни парламентарни избори политическата картина би останала същата и затова нужда от такива няма. „В момента ГЕРБ са в управление, в което не носят кой знае каква отговорност. Всичко е върху ПП-ДБ и всички негативи се трупат върху тях. А това, естествено, води до ерозия, от която ГЕРБ се възползва”, посочи още политологът.

Целия разговор чуйте във видеото.