"Аз не разбирам какви чужди интереси защитаваме ние в отбраната, когато очевидно стартират основните проекти", заяви той

Въпросите, които се повдигат в сферата на отбраната, са от 15 г., това показват всички доклади. Думите са на първия ни военен представител в щаб квартирата на НАТО ген о.р. Съби Събев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за думите му е внесеният вот за недоверие към кабинета „Денков-Габриел” в сферата на отбраната.

Зафиров: Ние сме толкова далеч от Шенген, колкото бяхме и в началото на това управление

„Аз не разбирам какви чужди интереси защитаваме ние в отбраната, когато очевидно стартират основните проекти – два стартираха, за бойните машини е третият. Придвижва се и въпросът за бреговата отбрана, защото ние сме брегова държава и граничим с Черно море. МО придвижва проекти за далекобойни брегови ракетни комплекси и за триизмерни радари и нови средства за ПВО. Това са базови възможности, за да гарантираме сигурността на страната”, каза ген. Събев.

Той уточни, че предстои от 2025 г. да пристигнат машините „Страйкър” и да бъдат сглобени в нашите военни заводи, вероятно от холдинг ТЕРЕМ.

Георг Георгиев: Да не отхвърлим вота на недоверие означава да не подкрепим собствената си политика по отбраната