Парламентарната бюджетна комисия отхвръи пакета от данъчни закони за догодина

Парламентарната бюджетна комисия отхвръи пакета от данъчни закони за догодина. Това се случи, въпреки че от ГЕРБ-СДС обявиха, че гласуват “Въздържал се”, а между двете четения ще предложат множество промени.

ДПС, които подкрепят кабинета "Денков", също се въздържаха при гласуването на текстовете. От опозицията очаквано гласуваха против. Така само ПП-ДБ гласуваха със "за", но техните гласове не са достатъчни.

Предложението за отпадане на дерогацията скара ДПС и ПП, поискаха се две оставки на министри

По този начин ГЕРБ и ДПС на практика бламираха промените в данъчните закони. Текстовете обаче ще влязат в пленарната зала и ще бъдат разглеждани, а между първо и второ четене ще бъдат пренаписани.

"Както върви, може да караме Коледа в тази зала", заяви днес председателят на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев. Той посочи, че това не би било приятно за никого."

Пред NOVA депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев пък заяви, че от партията очакват бюджетът за догодина да бъде приет около и преди Коледа. По думите му до бламирането на данъчните закони се е стигнало поради гласуването срещу предложението на Делян Добрев от ГЕРБ за отпадане на дерогацията по казуса "Лукойл" по-рано днес. Сабрутев посочи, че с приемането на това предложение е щяло да се стигне до рязко покачване на цените на горивата.