Те са задържани за 72 часа

Прокуратурата повдигна обвинения на двама мъже след вчерашния протест на футболни фенове.

В четвъртък, около 19.35 ч. пред сградата на Посолството на Република Турция в столицата лицето Е.П. е хвърлил камък, с който е счупил стъклото на полицейски микробус. Мъжът е обвинен и за това, че е повредил движима вещ, държавна собственост.  По случая е образувано досъдебно производство.

Е.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

17 линейки са били повикани на протеста пред Националния стадион

Софийската градска прокуратура пък привлече към наказателна отговорност 29-годишен мъж, който е обвинен за палежа на бус, собственост на "Общинска полиция", със значителна стойност - над 11 000 лв. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, допълват от СГП.

Софийска районна прокуратура наблюдава и ръководи още две досъдебни производства за счупени и повредени недвижими вещи, както и за хулигански прояви. Разследването по тях продължава. Спрямо близо 30 лица, които първоначално са били задържани за срок до 24 часа от органите на МВР по време на протеста, се прилагат мерки по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.