От тях трима са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства

Общо 38 са задържаните за вандалски действия по време на протеста в София. Това съобщиха от МВР. От тях трима са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства, като по случаите има образувани две досъдебни производства – за запален бус на Общинска полиция и за запален полицейски автомобил, разположен на бул. „Васил Левски“ в близост до сграда на посолство. Друг от задържаните е отведен в полицията за притежание на наркотици.  

Спрямо другите 34-ма души, седем от които непълнолетни, е разкрита процедура по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Преписките им са оформени и днес са докладвани на съда, като трима са оправдани, а за четирима е насрочена друга дата. Преписките на трима малолетни ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица. На останалите 24-ма са наложен глоби в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от 1 година. 

Полицията била изпълнила без нарушения задълженията си по време на протеста. Оценката е на шефа на националната полиция Атанас Илков. Пред NOVA поясни, че всяко действие на подчинените му служители ще бъде проверено, включително и чрез анализиране на видеоклипове от вечерта на сблъсъците.

„Колегите положиха изключително големи усилия за обезпечаване на обществения ред и аз използвам случая да благодаря на всички колеги, които взеха участие в това не леко мероприятие. Трябва да бъдете сигурни, че всяко действие, което е свързано с превишаване на полицейските правомощия на определени служители, ще бъде проверено. Ако бъде установено превишаване, ще бъдат взети съответните мерки”, заяви Илков и допълни, че проверките ще приключат до месец.