Съседка помогнала за израждането на бебето

Жена роди в двора на къща в столичния квартал „Княжево”. Причината, по думите на семейството ѝ, линейката е дошла час по-късно чак когато новороденото проплакало. Съседка на семейството помогнала за израждането на бебето.

„Звъннахме на 112 в 04.05 ч. Приеха адреса, но след няколко минути отказаха и казаха, че не сме за линейка. Обясних, че водите са ѝ изтекли и ме посъветваха да си поръчаме такси”, разказа в ефира на „Здравей, България” Никола Петров, бащата на детето.

Бебе се роди на стадион по време на мач

„Санитарките бяха неадекватни. Наложи се и на тях да помагам. За щастие, спасихме детето, защото се беше увило около плацентата”,  поясни Любка - съседката, помогнала за раждането.  

По информация на Спешна помощ до забавянето се е стигнало заради повреда на линейката, която е тръгнала към родилката. Наложило се е да бъде изпратена втора, която обаче е била на друг адрес. В тази нощ за цяла София са отговаряли 12 спешни екипа.

В добро състояние майката и бебето са закарани от спешния екип в Майчин дом. Според д-р Сергей Славов в България случаи като този са рядкост. Той напомня, че раждането вкъщи крие рискове.

От Спешна помощ обясниха за NOVA, че ражданията не са спешно състояние. Обаждането на 112 не гарантира изпращане на линейка, тъй като екипите могат да бъдат заети с много по-тежки случаи, уточняват оттам. По случая вече тече проверка.

Повече гледайте във видеото.